Prijava

Vaša prijava

Rakitovčani rekorderi u sakupljanju starog papira


U područnoj školi u Pojatnom održana je svečanost dodjele nagrada školama koje su u prošloj školskoj godini sakupile najviše starog papira. U akciji je sudjelovalo 59 matičnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije a kao i prethodnih godina najbolji sakupljači bili su Rakitovčani. Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira. “Zaista nas je teško nadmašiti, svake školske godine osim samih učenika u akciju se priključe i roditelji, gradska knjižnica, cijelo mjesto.” – kaže učiteljica Tatjana Mikulin. Po učeniku je to bilo 527,50 kilograma. U PŠ PŠ Pojatno koja je bila domaćin današnje dodjele nagrada, prikupljeno je 214,55 kilograma po učeniku, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 189,06 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 170,74 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 149,64 kilograma, u PŠ Dubranec 143,55 kilograma, a u PŠ Velševec 123,08 kilograma papira po učeniku.

Osim što spašavaju šumu od nepotrebne sječe za proizvodnju papira, učenici ujedno osvojenim nagradama opremaju svoje učionice modernom opremom koju osigurava Zagrebačka županija. Treću godinu za redom oprema stiže iz tvrtke Opstanak, a ove je godine to pametna dokument kamera i projektor s nosačem. Župan Kožić je ponosan na ovaj projekt koji na području županije u suradnji s Unijapapirom kontinuirano traje 7 godina. Ove godine, u odnosu na protekle, sakupljena je najveća količina starog papira. “Riječ je o 217.600 kilograma starog papira čime su učenici od sječe spasili 4.352 stabla.” – potvrdio je župan Stjepan Kožić.

U svih sedam godina učenici s područja županije ukupno su skupili više od milijun kilograma starog papira za recikliranje.