Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija donijela rebalans proračuna


Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Rebalans proračuna za 2019. godinu. U odnosu na onaj koji je donesen krajem prošle godine manji je za 1,5 posto i iznosi 802.792.804 kune. Za 6,61 posto manji je i Izvorni proračun koji sada iznosi 383.853.311 kuna. Rebalans proračuna izvršen je radi preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata te otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima i usklađivanja EU projekata s rezultatima natječaja i očekivanim tijekom radova.

„Do smanjenja iznosa dolazi prvenstveno jer projekti energetske obnove škola ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna koji se sufinanciraju europskim sredstvima neće biti u cijelosti realizirani u ovoj, već u idućoj godini jer radovi kreću tek sada. Kao što smo ove pozicije smanjili tako smo na primjer poziciju za energente škola morali povisiti za dodatnih 3,3 milijuna kuna zbog porasta cijene električne energije.“  – objasnio je župan Stjepan Kožić.

Donošenju Rebalansa prethodilo je izglasavanje Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine koji pokazuje da su ostvareni ukupni prihodi na razini 45,28 posto plana u iznosu od 367.715.616,40 kuna. Ukupni rashodi u prvoj polovici 2019. godine iznose 283.831.891,90 kn. U istom razdoblju u izvornom Proračunu ostvareni su prihodi od 190.127.261,50 kuna, odnosno 46,26 posto od plana te rashodi od 130.018.399,76 kuna.

Osim toga, Skupština je donijela odluku temeljem koje će Zagrebačka županija osigurati dodatnih 12 milijuna kuna za nastavak radova na Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić Gradu koji obuhvaća uređenje unutarnjih i vanjskih bazena. Investicija je vrijedna 63 milijuna kuna, a uključuje gradnju vanjskog i triju unutarnjih bazena, teretane, dvorane za fitness, polivalentne dvorane, kuhinje i bolničkog restorana. Naftalan je jedina zdravstvena ustanova u Europi koja pacijente liječi ljekovitom naftom, te je uz bolnicu u Azerbajdžanu jedinstvena u svijetu.

Aktualni sat najviše vijećničkih pitanja postavljeno je na temu školstva. Mirela Katalenac, pročelnica za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu potvrdila je kako su svi učenici koji školu pohađaju na području Zagrebačke županije dobili besplatne radne materijale za što je županija osigurala 7,5 milijuna kuna, odnosno 300 kuna po učeniku. Pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju za škole kojima je osnivač Županija još uvijek su „na čekanju“ jer se prema novom propisu čeka odobrenje Ministarstva obrazovanja. Prema riječima Katalenac, ono bi trebalo stići najkasnije drugi tjedan. Vijećnike je interesiralo što Županija poduzima po pitanju pčelarske i peradarske proizvodnje te potencijalne epidemije afričke svinjske kuge. Pročelnik Josip Kraljičković izvijestio je sve prisutne kako su pčelari za prihranu pčela dobili financijsku potporu, za uzgajivače peradi pokrenuta su dva projekta, a učinjene su sve predradnje u ovlasti županije oko potencijalnog izbijanja svinjske kuge na našem prostoru.

Predsjednik županijske Skupštine Damir Mikuljan osvrnuo se na Rebalans proračuna, no u smislu poboljšanja uvjeta rada mladih glazbenika u Samoboru. Naime, rebalansom se ukazala mogućnost kupnje zgrade samostana u centru grada za proširenje samoborske glazbene škole čiji je županija osnivač. „Sretan sam što će ova najelitnija glazbena škola na području Zagrebačke županije u novom prostoru na kvalitetniji način moći podučavati buduće generacije mladih talentiranih glazbenika.“ – zaključio je Mikuljan.