Prijava

Vaša prijava

100 godina od rođenja Kuhariću podignut spomenik


U stotoj godini rođenja kardinala Franje Kuharića, u njegovom rodnom mjestu Pribić postavljen je spomenik u njegovu čast. U prisustvu njegovih rođaka, župljana crkve sv. Siksta, brojnih svećenika i crkvenih vjerodostojnika spomenik je blagoslovio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

„ Ovaj spomenik nam pokazuje da je zemaljski život kardinala Kuharića bio neodvojiv od Boga, ali jednako tako i da naš život nije razumljiv bez Boga i ljubavi koja se žrtvuje za drugoga.“ – rekao je kardinal Bozanić. Brončani spomenik kardinala Kuharića visok  je 2,2 metra a  rad je akademskog kipara Tomislava Kršnjavog.

„Županijska skupština je u svom proračunu za postavljanje spomenika osigurala 100 tisuća kuna. Uvidjeli smo da je važno pomoći u realizaciji jer je kardinal bio uz naš narod u najtežim trenucima. Kardinal Kuharić je velika povijesna ličnost.“ – izjavio je predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan. „Siguran sam da će se ispred kardinalova spomenika okupljati vjernici i hodočasnici i prisjećati se njegovih riječi iz propovijedi.“ – zaključio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Na području općine Krašić u selu Brezarić rođen je bl. kardinal Alojzije Stepinac. Iz ovog kraja potječu i biskupi Juraj Jezerinac i Josip Mrzljak, stoga možemo zaključiti kako će se tradicija hodočasništva u ovaj kraj produljiti i s novim spomenikom kardinalu Kuhariću.


Jeste li vidjeli Katu?