Prijava

Vaša prijava

Črnko: Ne možemo tolerirati ovakav odnos sudaca prema Gorici!


Evo, moj igrač plače u svlačionici, uvjerava me da nije ni taknuo čovjeka…, rekao je trener Gorice Sergej Jakirović nakon poraza (1-2) u Osijeku, misleći na Nemanju Ljubisavljevića i situaciju iz 65. minute, kad je Antonio Mance pao kao pokošen, a sudac Ivan Vučković pokazao na bijelu točku i Ljubi dao isključujući, drugi žuti karton.

Zbog svega toga, ali i zbog, primjerice, činjenice da je Osijekov veznjak Lopa “trebao dobiti četiri žuta kartona da je kriterij bio isti”, Goričani su kući sa sobom ponijeli i cijelu torbu frustracija. Opravdanih i razumljivih, jer daleko od toga da se ovakvo nešto dogodilo prvi put. Očito se Goricu, klub koji na sve načine pokušava biti najljepša priča hrvatskog klupskog nogometa, u sudačkoj organizaciji smatra malim i nebitnim klubom, što je velikim dijelom pokazatelj kako u tom svijetu stvari funkcioniraju. Ako šutiš i radiš, ako daješ sve od sebe na terenu i ne galamiš okolo, ne prolaziš… I zato su u goričkom prvoligašu odlučili podići glas.

– Dugo smo tolerirali situacije koje nas jesu ili bi nas mogle koštati pozicija koje naš klub zaslužuje, ali zbog načina na koji se sve događa ne može se izbjeći naše ogorčenje i reakciju. Gorica je teško oštećena u Osijeku prošlog proljeća i tad su nas dvije velike pogreške pomoćnog suca koštale plasmana koji vodi u Europu. Sjetimo se 4. kola i utakmice u Splitu, kad nije dosuđen kazneni udarac u 15. minuti za Goricu, kod rezultata 0-0. Gorica bi aktivnim rezultatom u toj utakmici sigurno i nakon te 15. minute igrala ozbiljnu ulogu – rekao je predsjednik kluba Nenad Črnko i nastavio:

– U Osijeku je Gorica pokazala da se igrom i pristupom može nametnuti za više od pete pozicije i pomrsiti račune većim i bogatijim klubovima HNL-a, no tad opet pogreškom suca i dosuđivanjem nepostojećeg kaznenog udarca za Osijek, a onda i posljedičnim isključujućim kartonom za Ljubisavljevića, ovakva odluka gura Goricu u poraz i deficit na terenu. I ne samo to – vrlo je diskutabilna (ne)dozvoljena pozicija Mancea neposredno pred dobivanje dubinske lopte za tu akciju, ali kad sve to zanemarimo, tad je nakon svega u nastavku utakmice, svega nekoliko minuta kasnije, Lopa morao dobiti drugi žuti karton, ako ćemo na vagu stavljati podjednaki kriterij za obje momčadi.

Tako dalje, shvatili ste, više ne ide.

– Ne možemo tolerirati takav odnos, kao što ne možemo i ne smijemo tolerirati različite kriterije prema klubovima koji imaju respekt i ostalim klubovima, koji ga u nogometu ili HNL-u moraju tek izgraditi. Isto tako, ne mogu se oteti dojmu nas po defaultu proglašavaju čvršćom ekipom u HNL-u, pa si onda svi daju pravo da se na štetu Gorice razmašu kartonima – jer, kao, mi igramo čvrsto, a drugi ne. Takvo ponašanje prema Gorici stavlja pod povećalo svaku utakmicu, pogotovo one gdje se u identičnim situacijama na obje strane žutim kartonima kažnjavaju samo igrači Gorice – naglasio je Črnko, koji nije skrivao gorčinu.

– Upravo u takvim situacijama Gorica je u startu u podređenom položaju i ako naši suci misle da će u ovakvim situacijama zaštiti sebe, čekajući da se uvede VAR, i da će nam to biti opravdanje za loše odluke, onda to nije dobro ni za organizaciju ni za klubove. A u konačnici gubi nogomet. Ovdje se egzistencija mjeri kroz plasman i rezultat, da bi se do toga došlo netko ulaže značajan novac u razvoj svoga kluba i kad ti netko oduzima ono što zaslužiš na terenu, s pravom se pitaš koja je svrha svega. Možemo šutjeti i govoriti o slučajnosti, jednom, dvaput, ali kad to uđe u kontinuitet, to jednostavno nije dobro.

Čelnici Gorice odlučili su reagirati na sve što im se događa ove sezone po pitanju suđenja… Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Gospodski način funkcioniranja, poštivanje sudaca i protivnika, izlaženje u susret čak i samoj sudačkoj organizaciji, nakon ovoga je prošlo svršeno vrijeme.

– Gorica je sigurno na svim segmentima klub koji je uzor i želimo biti dio cjeline koja gradi bolji nogomet i uvjete u HNL-u, pa smo tako prvi ozbiljno shvatili obavezu i opet uložili značajan novac u završetak VAR prostorije i konstantno stojimo na raspolaganju edukaciji koja je nužna, iako smo taj novac mogli usmjeriti u dodatno ojačanje kadra, pa kao i drugi čekati zimu. Stoga ćemo u tijeku ovog tjedna vrlo ozbiljno razmisliti i nakon svega što se događa otkazati sve daljnje VAR edukacije na našem stadionu – rekao je Črnko.

Nije ovaj istup, oštar i odlučan, išao na brk Hajduka ili Osijeka, klubova koji se tu spominju, nego je bio usmjeren na boljitak nogometa u cjelini.

– Ovo naše ogorčenje doista nije usmjereno ni protiv vodstva Osijeka ili Hajduka, a ja još jednom moram naglasiti kako su odnosi sa oba kluba odlični, kako smo i u Osijeku i u Splitu uvijek odlično primljeni i kako sam siguran da i oni žele da se ovakve stvari u HNL-u ne događaju, jer nam je svima nogomet na prvom mjestu, a nažalost u ovoj sezoni to nije, već se stalno bavimo suđenjem i analizom pogrešaka – zaključio je Črnko.