Prijava

Vaša prijava

FOTO Jesen u Kurilovcu u znaku zimnice


Društveni dom u Kurilovcu ugostio je jednu zanimljivu izložbu. U sklopu manifestacije Jesen u Kurilovcu posjetitelji su mogli vidjeti kako se nekad pripremala zimnica. Vrijedne članice Etno udruge pripremile su je na tradicionalni način.

– Imam tu kiselu papriku koju sam napravila te džemove i pekmeze. Sve je to napravljeno na tradicionalni način. Kako je to nekad moja mama radila, tako ja radim danas. Čuvamo tradiciju – rekla nam je Barbara, članica Etno udruge.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Naša sugovornica specijalno za ovu priliku ispekla je i tradicionalni turopoljski kukuruzni kruh.

– Napravljen je od domaćeg kukuruznog brašna. Kukuruzno brašno treba popariti pa dodati germu da se digne. Dva puta se mijesi, a onda ide u protvan i peče se dva sata – dodala je Barbara.

Na čelu Etno udruge Kurilovec nedavno se našla jedna energična žena, koja je nedavno održanom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu izabrana je za prvu pratilju. Snježana Dianežević primila se ozbiljnog posla vezanog uz čuvanje turopoljske i kurilovečke tradicije.

– Etno udruga Kurilovec aktivno se bavi očuvanjem tradicije i našeg domaćeg govora, izrađujemo poculice i grbeže, a organiziramo i radionice te izložbe. Danas možete vidjeti kako se na ovom prostoru zadnjih stotinu godina radi zimnica. Nekad nije bilo frižidera, već su se namirnice stavljale u trape i bunare ili su se kiselile – objasnila nam je Snježana.

Ove zanimljivu manifestaciju posjetio je i Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

– Ovakve manifestacije i rad udruga jako su važni kako bi se tradicija i običaji prenijeli sa starijih na mlađe. Naša županija bogata običajima, svaki kraj ima svoje specifične običaje, a ponekad sela iz istog kraja pak imaju različite običaje. Zanimljivo je kako u Kurilovcu, koji je zapravo gradsko naselje, čuvaju tradiciju i sjećanje ne to kako se nekad ovdje živjelo i radilo. Upravo ova manifestacija može prerasti u nešto turistički interesantno te privući goste i posjetitelje u Veliku Goricu – istaknuo je pročelnik.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Posjetitelji su mogli uživati u domaćim bijelim žgancima s kuhanim krumpirom i žutim kukuruznim žgancima prelivenim špekom i lukom. Za domaći govor pobrinula se ekipa iz pučkog kazališta OSS-a Buševec sa svojom predstavom ‘Svoga tela gospodar’.

Galerija fotografija


Štrajk se nastavlja

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike