Prijava

Vaša prijava

Profa Jakir postao “profić”: Trener Gorice ima najvišu razinu diplome!


Još dok je bio trener Sesveta, prije nego što je znao da će mu bliska budućnost donijeti lijepe dane na klupi HNK Gorice, Sergej Jakirović upisao je HNS-ovu trenersku akademiju kako bi došao do statusa “Uefa PRO” trenera, što je najviša razina do koje europski treneri školovanjem mogu doći. Dvije godine trajala su predavanja, cijeli proces uključivao je i vrlo ozbiljnu količinu učenja i pripremanja, ali i putovanja na nekoliko praksi. Onakvih kakvu su njegovi kolege prošli u srijedu na velikogoričkom stadionu.

– Tema mog završnog treninga ‘Kreiranje treninga na osnovu analize sljedećeg suparnika i implementacija u samoj utakmici’. Uoči Rijeke smo tako spojili ugodno s korisnim, radili smo sve što inače radimo uoči prvenstvenih utakmica, jedina razlika je bila u tome što sam cijelo vrijeme morao imati mikrofon – sa smiješkom kaže Jakirović.

Njegovi kolege iz Armenije, Gruzije, Rumunjske, Mađarske i s Kosova sjedili su na tribinama i slušali sve što Jakirović govori svojim igračima. Nije morao puno toga mijenjati ni po pitanju komunikacije, jer engleski je u goričkoj svlačionici jedan od dva “službena jezika”, a sve skupa nadgledao je supervizor, Švicarac Danny Ryser.

– Svi su bili zadovoljni viđenim, položio sam i ovaj posljednji dio, i sve što mi sad ostaje je ono što smo radili prenijeti na papir, predati u obliku završnog rada – objasnio je Jakirović.

Kad i to odradi, što je zapravo čista formalnost, trener kojeg su kao igrača prozvali Profa, budući da se njegova igra često opisivala “profesorskom”, postat će – profić! Uefa PRO je vrh, viša razina trenerske edukacije ne postoji, sad preostaje učiti samo u praksi. Iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu. Počevši od Rijeke u subotu na Rujevici, kad će Sergej i njegovi igrači pokušati implementirati u utakmicu ono što se radilo u srijedu, ali i svih drugih dana ovog tjedna.

Čestitamo, Profa!