Prijava

Vaša prijava

Pravaški savez traži preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Blage Zadre


Pravaški savez HSP-HČSP Velike Gorice pokrenuli su inicijativu promjene imena trga u gradskoj četvrti Vladimir nazor. Prema njihovom mišljenju Trg maršala Tita trebalo bi preimenovati u Trg Blage Zadre, zapovjednika obrane Borova naselja i 3. bojne 204. brigade HV-a. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

Pravaški savez HSP-HČSP Velike Gorice još jednom želi javno ukazati kako je krajnje vrijeme za uklanjanje imena Trga maršala Tita u gradskoj četvrti Vladimir Nazor. Samo je  nekoliko gradova u Republici Hrvatskoj koji to još nisu učinili, a među njima je i Velika Gorica. Valja napomenuti kako je čak i EU parlament u rujanskoj deklaraciji od zemalja članica zatražio uklanjanje simbola totalitarnog komunizma. Maršal Tito to zasigurno jest. Umjesto imena neprijepornog zločinca koji je odgovoran za brojna stratišta hrvatskog življa na području bivše države, pa čak i izvan nje, Pravaški savez predlaže imenovati ovaj lijepi trg po jednom od najvećih heroja novije hrvatske povijesti,  general -bojniku Blagi Zadri, zapovjedniku obrane Borova naselja i zapovjedniku 3. Bojne204. Brigade HV za Borovo naselje i Trpinjsku cestu.

„Za Hrvatsku ću dati život, samo da mi je doživjeti dan kad bude nezavisna i priznata“ – poznate su njegove riječi. No, nije, nažalost, dočekao slobodnu Hrvatsku. Ipak, njegovo ime postalo je simbol junaštva i hrabrosti, a zbog svoje karizme i jedan je od najpoštovanijih ikona Domovinskog rata. Ulice po njemu, osim u Vukovaru, postoje još samo u zagrebačkim Sesvetama, te u Splitu.

Također podsjećamo gradonačelnika Dražena Barišića na neispunjeno obećanje iz veljače 2016. godine kada je u dvorani Pučkog učilišta tijekom Braniteljske predstave o Vukovaru javno obećao kako će Grad imenovati ulice ili trgove po velikogoričkim vitezovima koji su pali braneći  upravo Vukovar. Riječ je o Mladenu Amstrongu Grofu, Tihomiru Tomašiću Tihici i Željku Hercegu Džeri.

Vjerujemo da je sada, napokon, došlo vrijeme da se ovo obećanje ispuni.

Uskoro ćemo obilježiti još jednu tužnu obljetnicu pada grada Vukovara, simbola junačke obrane, presudne u borbi za slobodu i neovisnost naše domovine.

Pitamo se, kako doći osamnaestog studenog na vukovarsko Sajmište, Trpinjsku cestu, Mitnicu, Ovčaru… a u svom gradu ne imati Vukovarsku ulicu, niti trg po nijednom vukovarskom heroju, a imati još uvijek Trg mršala Tita, onog istog, čija je Armija rušila Vukovar i ubijala nedužne?! Zar ćemo ići u Vukovar pognute glave, znajući da žrtvu njegovih branitelja štujemo samo riječima, a djela nemamo?!

Zato, tražimo, da se u nakraćem vremenskom roku preimenuje Trg maršala Tita u Trg Blage Zadre, imenuje Vukovarska ulica, kao  i ulice po Mladenu Amstrongu Grofu, Tihomiru Tomašiću Tihici i Željku Hercegu Džeri, kako je već i obećano.

Građane, uz to, treba osloboditi troškova izmjene dokumenata.

Znamo, dakako, da postoji pregršt drugih tema koje su za građane Velike Gorice od životne važnosti, ali ova inicijativa zaslužuje posebnu pozornost jer nosi jednu duhovnu i moralnu dimenziju (zahvalnost) koja nas čini boljim ljudima.

 


Svi sveti i Dušni dan