Prijava

Vaša prijava

Turopoljski dijalekt odjekivao je jučer Hrvatskim domom u Mičevcu


Kada je u ožujku 2017. godine odlukom Ministarstva kulture turopoljski dijalekt dobio status kulturnog dobra, kao nositelji ovog kulturnog dobra imenovani su Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Grad Velika Gorica, Ogranak seljačke sloge Buševec, KUD Mičevec, KUD Velika Mlaka, Plemenita opčina turopoljska, Etno udruga Kurilovec i KUD Nova Zora iz Lomnice.

Foto: Filip Margić

Kako je jučer rečeno na ovoj hvalevrijednoj manifestaciji, današnji naraštaji pod pritiskom svakodnevice i utjecaja školovanja i posla sve manje, bolje reći nikako, koriste-govore Turopoljski dijalekt. Razlog je što se Turopoljski dijalekt , a posredno i kajkavsko narječje , smatra niže vrijednim jezičnim izričajem u odnosu na hrvatski jezični standard. Ipak se može reći da je Turopoljski dijalekt živi govor dijela stanovništva Turopolja.

Foto: Filip Margić

Upravo kako bi se promovirao i sačuvao ovaj dijalekt KUD Mičevec je jučer u Hrvatskom domu organizirao Turopolsku večer. Izvođenjem tradicionalnih napjeva predstavili su se KUD-ovi Stari grad Lukavec, Ščitarjevo i Mičevec.

– Sve je prošlo u jednom ugodnom tonu, kako smo i zamislili. Uz poučna predavanja o povijesti i narodnoj predaji našeg kraja, posjetitelji su mogli uživati i u odličnom glazbenom dijelu, a za večeru je poslužen tradicionalni mičevečki gulaš – rekao nam je Vladimir Štarkelj, predsjednik KUD-a Mičevec.

Posjetitelji su iz predavanja Filipa Škiljana doznali i povijesne činjenice o Mičevcu, koji se kao i Vukovina i Jakuševec, nalazio u posjedu velikaške obitelji Alapić.

Foto: Filip Margić

Zaljubljenici u narodnu predaju došli su na svoje tijekom predavanja Nikole Pejaka, sakupljača usmene predaje. U svom predavanju Pejak se dotaknuo mističnih bića i pojava te lokacija nakojima su zabilježene, ali i povijesti i tradicije Turopolja. Tako su njegovim predavanjem prohujale vile, kuge, bijele žene, ščete te divlji ognji i luči pa i nevrenčići. Posjetitelji su više mogli doznati i o coprnicama i coprnjacima, divljim lovcima, bijeloj kobili, mogutu, mračnjaku i limenom.