Prijava

Vaša prijava

‘Neće biti lako nadoknaditi Lovrića i Suka, to mora učiniti cijela momčad’


Užitak je bilo živjeti na “planetu HNK Gorica” svih ovih dana, na lovorikama one tri pobjede protiv Rijeke i Hajduka, ali prošlo je vrijeme slavlja. Vrijeme je za nove izazove, a prvi koji dolazi je gostovanje u Puli, kod Istre 1961. Utakmica je to kojom se otvara 15. kolo HT Prve lige, igra se u petak u 18 sati. Dakle, prošlost pripada prošlosti…

– Već od ranije znate da kod mene nema puno euforije. U subotu smo se malo proveselili, budući da u srijedu za to nije bilo vremena, ali već u ponedjeljak smo se okupili, u utorak i srijedu normalno trenirali, dan prije utakmice također. Stanje je dobro, iako znamo da nećemo moći računati na kartonirane Lovrića i Suka, na već duže ozlijeđene Maslowskog i Ljubisavljevića, a i Špičiću se upalila pubična kost, pa će na terapije umjesto u Pulu. Svi ostali su na dispoziciji – za početak je “podnio raport” trener Sergej Jakirović, pa dodao:

– Znamo da nas čeka nova utakmica, novo dokazivanje, a ja mislim da ćemo biti dobri. Poučeni iskustvima iz prošle sezone, znamo koliko nam nose utakmice ispred nas, pogotovo nakon ovakvih uspjeha koji su iza nas. I moramo biti na 120 posto ako mislimo nešto uzeti.

Neće, naravno, biti nimalo lako doći do tih 120 posto bez igrača koji nedostaju. U prvom redu bez Lovrića i Suka, dvojca na kojem se temelji puno toga u igri Gorice.

– Naravno da je njih dvojicu jako teško nadoknaditi. Cijelo vrijeme se provlači činjenica da imamo širinu, što je i istina, ali naravno da je teško nadoknaditi igrača koji je u formi u kakvoj je Lovrić, koji jednim potezom riješava utakmice. Moramo se pouzdati u momčadsku igru, jer ona uvijek izbacuje pojedinca, kao što je izbacila i Lovrića. I Suka je jako teško nadomjestiti, njegovu energiju i veliku pokretljivost, ali kažem opet, imamo dovoljno igrača i ja se nadam da će imati tko uspješno uskočiti u njihove kopačke. No u prvom redu ćemo ih morati nadoknaditi kao momčad – govori trener Jakir.

Nakon 14 kola Istra je na 11 bodova, dok Gorica ima 21. Od posljednje prvenstvene pobjede momčadi koju vodi naš Ivan Prelec prošla su više od tri mjeseca (3. kolovoza protiv Varaždina), no sve to ne znači da će biti imalo lakše.

– Kolega Prelec je sigurno oformio momčad koja je puno organiziranija nego prošle sezone, iako će netko na temelju bodovnog učinka i niza od tri mjeseca bez pobjeda reći da pričam gluposti. Međutim, siguran sam da bolje stoje na terenu, da se točno zna tko što radi. Naravno da postoje i limiti na nekim pozicijama, jer prošle godine imali su možda i bolje igrače, no ove sezone odlučili su se za ovakvu, jeftiniju varijantu, smanjeni budžet. Igraju u dva sustava, ovisno o protivniku, a mi smo spremni za obje varijante – kazao je Jakirović i dodao:

– Analizirat ćemo ih još sve do same utakmice, kao što i oni analiziraju nas, pogotovo zato što su Prela i Cico Grlić odavde, iz Gorice. I bit će jako zanimljivo, pri čemu je jako važno na kakvom ćemo mi biti nivou i jesmo li išta naučili iz prošle sezone što se tiče ovakvih utakmica.

Prelec je s Istrom ove sezone u prvom sudaru s Jakirovićevom Goricom odigrao 1-1 u svome gradu… Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

A upravo takve utakmice, s protivnicima koji ne pripadaju “velikoj četvorki”. Nakon Pule, Gorici slijedi domaći ogled s Varaždinom, pa gostovanje kod Lokomotive, dvostruki domaći program sa Slaven Belupom (Kup pa prvenstvo), a za kraj i sudar s Interom pred domaćim navijačima.

– Uvijek gledam utakmicu po utakmica, ali naravno da bi po idealnom scenariju uzeli svih 15 bodova u ligi i prošli u polufinale Kupa. To bi bilo fenomenalno, no rekao sam već da je to jako teško, da je zec i dalje u šumi… Sve što planiramo, sve te bodove i sve ono što ljudi očekuju od nas, moramo potvrditi na terenu. Naravno da smo optimisti, pogotovo nakon ovih posljednjih rezultata, koji su nam digli samopouzdanje. Baš sam rekao igračima: ‘Zapamtite kakav je ovo osjećaj!’ Volio bi da taj osjećaj potraje, jer stvarno je lijepo kad u tjedan dana odradiš tri tako dobre utakmice, sve to jako odjekne u javnosti, odmah se vidi i drukčije zanimanje medija, navijača… I zato bih volio da ovo potraje – završio je Jakirović prije nego što je poveo igrače na posljednji trening uoči puta u Pulu.

Sve do nekoliko dati prije utakmice kombinirat će kako istrčati na Aldo Drosinu, u kojem sastavu, a ovo je jedna od mogućnosti:

Kahlina – Musa, Steenvoorden, Jovičić, Čabraja – Marina, Čanađija – Dvorneković, Babec, Hamad – Cherif/Zwolinski