Prijava

Vaša prijava

Solarna i geotermalna energija budućnost su Turopolja


U Pučkom otvorenom učilištu u tijeku je konferencija o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije. Ekoregija Velika Gorica organizirala je i edukativna predavanja o solarnim elektranama i izvorima njihovog financiranja. Glavna zvijezda je konferencije je sustav mini solarne elektrane koji omogućava energetsku neovisnost u područjima u kojima nema elektroenergetske infrastrukture.

-Ovo su modeli koji se koriste za vikendice. Riječ je o sustavu koji samostalno djeluje i pogodan je za područja u kojim nema energetske mreže. Sustav se sastoji od dva fotonaponska panela od 300 W, koji mogu napajati rasvjetna tijela, mali frižider i televizor u jednoj vikendici. Jedna ovakva mini solarna elektrana košta do desetak tisuća kuna – rekao je Josip Kolarec, predsjednik Ekoregije Velika Gorica.

Odlična vijest za one koji planiraju investirati u ovaj sustav je to da od ove godine energija dobivena na solarnim elektranama u privatnom vlasništvu može prodavati i vračati u elektroenergetsku mrežu.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Ako imate račun od 500 kuna i stavite solarnu elektranu od 5 kW, vama je daljnji račun 50 kuna, a razlikom koja vam ostane kroz pet do šest godina otplatile elektranu. Nakon toga, desetljećima uživate u jeftinoj struji – dodao je Kolarec.

Svake godine dodjeljuju se poticaji za ugradnju ovakvih sustava. Solarne elektrane sve se češće mogu vidjeti po Njemačkoj, Nizozemskoj i Švedskoj, a i broj od 250 sunčanih dana u Turopolju jamči isplativost ove investicije.

– Po rezultatima dosadašnjih studija solarna energija i geotermalna energija, kao i biomasa predstavljaju temelj obnovljivih izvora energije. Solarna energija sasvim sigurno je najjednostavnija za primjenu i najfinija za primjenu – naglasio je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Prema studiji koju je radio Energetski institut Hrvoje Požar otkrio je veliki geotermalni potencijal u Velikoj Gorici.

– Riječ je o izvorima na velikim dubinama, a bušenje na tim dubinama je jako skupo te je najveća prepreka u njihovoj eksploataciji. INA je u prošlosti puno više istraživala ove potencijale, a sada je možda vrijeme da Grad krene u takvu inicijativu i pozvati potencijalne koncesionare da provedu istraživanja, kako bi se utvrdila njihova iskoristivost- istaknuo je Ružić.


Obavijest o štrajku - 2. 12.

Dan planeta Zemlje