Prijava

Vaša prijava

U Gradskoj knjižnici projekcija filma ‘Lička Majka od Utjehe’


U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak možete pogledati znanstveno-obrazovni film ‘Lička Majka od Utjehe’. Riječ je o 11. filmu nastalom u sklopu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije.

O filmu će govoriti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma.

– Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve – stoji u najavi filma.

Projekcija je zakazana u ponedjeljak u 19 sati na Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici.