Prijava

Vaša prijava

Gol za 54 sekunde, crveni u dvije minute i spašavanje boda za kraj jeseni


Počelo je bajkovito, upućivalo na jednu ugodnu nogometnu večer u Velikoj Gorici, onda se zakompliciralo, pa se tražilo način kako spasiti živu glavu… Tako se nekako, u jednoj rečenici, može sažeti posljednjih 90 minuta koje su nogometaši Gorice odigrali ove jeseni. Inter je četvrti put u sklopu HT Prve lige došao na Gradski stadion, i četvrti put je ostao neporažen. Pri čemu, treba pošteno priznati, može više žaliti za sva tri boda nakon svega.

Nisu se oni najvjerniji gledatelji, njih 689 kojima nije smetala ni kiša ni hladnoća ove zimske večeri, uspjeli ni smjestiti na svoja mjesta, a već je Gorica vodila. Igrala se 54. sekunda utakmica kad je Lukasz Zwolinski topovskim udarcem zaključio akciju u kojoj su mu sve pripremili Dario Čanađija i Jiloan Hamad. Prvi je pronašao drugoga u sredini, a Iračanin je poslao ono što se zove “ključni pas” za Poljaka, koji je probušio golmana Mladena Matkovića, odmah na početku njegova jubilarnog, 200. nastupa u HNL-u.

– Eh, da mi je jednom doživjeti da mi povedemo… – kroz uzdah je znao govoriti trener Sergej Jakirović u trenucima kad su se redale utakmice u kojima je Gorica morala stizati i prestizati protivnike.

Ovo je bilo baš ono što je želio, a sve nakon toga pretvorilo se u ogledni primjer onoga što se zove kontrola utakmice. Gorica je čvrsto stajala otraga, malo toga dopuštala protivniku, a prema naprijed je prijetila kudikamo opasnije nego Inter. Ne prečesto, više su to bile poluprilike nego prilike, uz izuzetak one Zwolinskog u završnici prvog dijela. S druge strane nije bilo prave opasnosti, nekompletni Inter djelovao je prilično jalovo, a možda baš zato sve je više rasla nervoza. Koja je kulminirala jako loše po Goricu…

U 43. minuti Musa Muhamed prvi je put po nogama opalio mladog Josipa Mitrovića, sudac Fran Jović odmah mu je pokazao žuti karton, a ista radnja, s istim protagonistima, ponovljena je već dvije minute poslije. Musa gazi na kopačku igrača Intera, Jović dotrčava, vadi žuti, a zatim i crveni karton… I onda još rasprave, malo naguravanja, Musina potraga za objašnjenjem i, kao ishod svega skupa, totalna komplikacija.

Patrik Periša ušao je već od prve sekunde nastavka, asistent Hamad ostao je u svlačionici, pa se dalje nastavilo “11 na 10”. I sve se potpuno promijenilo. S igračem manje stigla je i sasvim drukčija, puno povučenija Gorica, pa je došao red na Kristijana Kahlinu. Kapetan je držao svoju momčad u vodstvu s dvije fenomenalne interverncije u prvih nekoliko minuta nastavka, no pritisak brojčano nadmoćnijeg Intera nije se stišavao ni nakon toga.

Jakirović je iz igre povukao Kristijana Lovrića, uveo Hrvoja Babeca, tražio rješenja, a na kraju – primio gol. Izbio je Krešo Krizmanić jednu loptu iz šesnaesterca, otišla je visoko, u svijeću, na nju je skočio Frano Mlinar i glavom je poslao za Borislava Tsoneva. Periša je zakasnio s izlaskom, Bugarin je ostao sam i tu čak ni Kahlina ništa nije mogao. Igrala se u tom trenutku 69. minuti i perspektiva definitivno nije izgledala dobro.

Ušao je i Matija Dvorneković, zamijenio Justina Mathieua u pokušaju da donese energiju, svježinu, ali dominacija gostiju se nastavila, sve do šoka koji je stigao teškom ozljedom Interova igrača Williama Tchuamenija i njegova izlaska u 79. minuti, samo koju minutu nakon što je ušao u igru… Noga je zaplesala i s terena su ga iznijeli na nosilima.

Razbudila se malo Gorica u toj završnici, nešto je uspjela i odigrati prema naprijed, ali daleko je to bilo od prvog odgovora na Interovog igrača više. Morao je tako još jedanput spašavati Kahlina, još jednom čudesnom obranom udarca Gordana Barića u 87. minuti. Tek na ulasku u sudačku nadoknadu Gorica je prvi put uspjela ozbiljnije zaprijetiti, no nakon toga je trebalo još “preživjeti” sudačku nadoknadu od četiri minute.

Uspjela je u tome Gorica, sačuvala taj jedan bod, s kojim na kraju treba biti zadovoljan. Prije utakmice ponuđeni remi nitko u Gorici ne bi prihvatio, ali nakon svega viđenog može se reći samo – dobro je… Jesen je Gorica tako okončala s 29 bodova iz 19 utakmica, slijedi vrijeme za analize, kratki predah, prijelazni rok i pripreme, a akcija opet kreće prvog vikenda u veljači.


Otkazan večerašnji koncert zbog kiše

Od utorka poskupljuje benzin, a cijena dizela pada