Prijava

Vaša prijava

U Gorici počeo s radom prvi edukacijski centar u Hrvatskoj specijaliziran za specifične obrazovne programe namijenjene djeci


U tijeku su upisi u siječanjske grupe na programe “Centra za poduku HELENA” koji je s radom započeo u rujnu, a čiji su osnivači Helena i Hrvoje Tkalčić, certificirani master učitelji mentalne aritmetike i mudrog učenja iz Velike Gorice.

Centar je specijaliziran za specifične obrazovne programe namijenjene prvenstveno djeci u dobi 3 godine pa naviše. Tkalčići su u njemu oformili dva edukacijska odjela – ‘Matematički odjel’ koji se bavi razvojem intelektualnih i kognitivnih sposobnosti djece kroz mentalnu aritmetiku i matematiku, i ‘Odjel za funkcionalno učenje’ – koji uči metodama i vještinama mudrog, funkcionalnog učenja.

“Nastavni program matematičkog odjela je fleksibilno i pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta. Učenje se prakticira u malim grupama, kroz zabavne aktivnosti, različite igre i natjecanja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi”, objašnjava Helena Tkalčić, voditeljica i jedna od nastavnica Matematičkog odjela.

Prvi od tri programa Matematičkog odjela, onaj za najmlađe, zove se Numicon, traje 10 mjeseci, namijenjen je djeci u dobi od 3 do 5 godina i ima zadaću razvijati njihove predmatematičke sposobnosti. Ovaj program razvili su stručnjaci Oxford University-a, a 2015. godine je proglašen najboljom svjetskom edukativnom matematičkom metodom. Numicon pokriva cjelokupno područje brojeva, osnovnih računskih operacija i različitih matematičkih obrazaca.

“Kako bi djeci matematika bila zanimljiva, neophodno je probuditi i razviti interes za nju. Najbolji način za upoznavanje i druženje s matematikom je igra, a Numicon je upravo učenje kroz igru”, naglašava Helena Tkalčić.

Za predškolce i osnovnoškolce do uzrasta 12 godina Centar je osigurao Školu mentalne aritmetike ‘Malac Genijalac’. Cilj programa ove Škole je da svako dijete maksimalno probudi svoje mentalne kapacitete i postane bolja verzija sebe. Zdrav kognitivan razvoj postiže se na zabavan i razigran način, programom zasnovanim na tri ključne stvari: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre. Kroz 10 mjeseci, djeca nauče brzo računati i to potpuno mentalno – bez olovke, papira ili drugih pomagala, no brzo računanje predstavlja samo alat kojim se postiže krajnji cilj, a to je razvoj fotografskog pamćenja, mogućnost vizualizacije, poboljšana koncentracija, fokus i pažnja.

“To je ono što nedostaje današnjoj djeci i u Centru rade na razvoju upravo tih kognitivnih vještina”. istaknula je Tkalčić.

Za nešto starije osnovnoškolce i srednjoškolce, Centar provodi 10-mjesečni program ‘Super um’ koji obuhvaća rješavanje složenih matematičkih problema isključivo mentalnim putem. Kroz ovaj program djeca uče metode mentalne konverzije valuta, računanje vremenskih intervala, određivanje dana u tjednu za bilo koji datum u prošlosti ili budućnosti, te binarni kod.

S druge strane, Odjel za funkcionalno učenje sastoji se od dva programa i jednog kluba, a bavi se metodama koje olakšavaju učenje. U njemu se uči kako mudro učiti i to ne samo učenike već i studente. Temelj ovog odjela predstavlja Škola brzog čitanja i mudrog učenja na koju su vlasnici Centra posebno ponosni obzirom se radi o jedinstvenom programu za koji je Centar inače vlasnik licence za čitavu Republiku Hrvatsku, tako da program ove Škole ne sprovode samo u ovom Centru već i u suradnji sa učilištima, logopedskim centrima, školama stranih jezika, ali i u sklopu neovisnih škola, u ukupno 12 hrvatskih gradova. Do sada su odškolovali i licencirali preko 30 nastavnika za ovaj program. Znanstvena istraživanja kažu kako trenutno živimo u vremenu kada dnevno primamo 100 puta više informacija nego što li je prosječan čovjek primao prije samo 30 godina.

“U Školi brzog čitanja i mudrog učenja zato učimo naše polaznike kako tu količinu informacija kvalitetno primiti, odnosno – poboljšavamo polaznicima kapacitet za prijem informacija korištenjem posebnih tehnika brzog čitanja, uz pomoć kojih mogu kvalitetnije sagledati sve te silne informacije i obraditi ih, filtrirati, vizualno ih prikazati uz pomoć specijalne dijagramske tehnike – tzv. asocijativne mape. Nadalje, učimo polaznike kako da one informacije koje su izabrali kao najvažnije – kvalitetno pohrane u mozgu i učine ih brzo dostupnima kad zatrebaju, korištenjem posebno osmišljenih tehnika pamćenja. Na kraju, što je jako bitno, učimo kako kvalitetno prezentirati sve što su naučili, a to je ono što se kroz klasično obrazovanje rijetko nauči”, objašnjava Hrvoje Tkalčić, voditelj i jedan od nastavnika Odjela za funkcionalno učenje.

Kako je Škola brzog čitanja i mudrog učenja namijenjena onima koji već znaju tečno čitati, Centar se pobrinuo i za one koji to još ne znaju. Program „Mudro učenje – prvi koraci“ predstavlja pripremni program za izraziti razvoj vještine brzog čitanja, pamćenja, prezentiranja i djelotvornog učenja uopće. U pitanju je osmomjesečni program namijenjen učenicima prvog i drugog razreda osnovne škole koji djecu u početku podržava u ‘klasičnom’ pristupu školi – dok im sve to ne postane mnogo lakše, a u kasnijim modulima im pomaže da usvoje naprednije pristupe učenju. Program potiče sveukupni psihomotorni, govorno-jezični i intelektualni razvoj. Uče i vještinu vizualne organizacije gradiva kroz elementarne asocijativne mape, uče tehnike pamćenja i polako kreću sa tehnikama brzog čitanja.

Po završetku navedenih programa, polaznici imaju priliku pohađati Klub mudrog učenja gdje mogu nastaviti njegovati naučene vještine funkcionalnog učenja i lakše rješavati svakodnevne izazove u školovanju.

“U pripremi je i program za djecu koja još ne idu u školu, a koji će imati za cilj kod djece predškolskog uzrasta potaknuti razvoj tzv. životnih vještina, odnosno onih vještina koje se nedovoljno razvijaju tijekom školovanja, a neophodne su za postizanje ozbiljnih rezultata u obrazovanju i karijeri. Primjeri ovih vještina su financijska inteligencija, upravljanje vremenom, snalaženje u prostoru, kao i čitav spektar psihomotornih vještina čiji nivo razvijenosti u velikoj mjeri ovisi o uspjehu u školi i životu”, kažu iz Centra za poduku HELENA.

Svi opisani programi Centra se provode u više zemalja diljem svijeta, a Helena i Hrvoje Tkalčić su ih uspjeli objediniti. Centar posjeduje licencu za svaki od programa po kojoj ih provodi, te zapošljava nastavni kadar koji je prošao obuku i certifikaciju za sve ove programe. Programi se provode kroz 3 tematski uređene učionice u malim grupama što omogućava maksimalno individualni pristup svakom djetetu. Za relaksaciju u pauzama Centar se pobrinuo prigodno urediti igraonicu te poticati zdrav razvoj djece kroz domaće voćne proizvode.

U tijeku su upisi u siječanjske grupe, a više informacija možete saznati na https://www.centar-HELENA.hr


Škola u selu i gradu