Prijava

Vaša prijava

Zabranit će petarde?! I Goričani mogu sudjelovati u izradi novog zakona


Nije to specifičnost našega grada, daleko od toga, ali teško su mogli nezamijećeni proći svi apeli koji su se u blagdansko vrijeme pojavljivali u Velikoj Gorici sa svih strana. Odnosili su se, naravno, na upotrebu pirotehnike, način zabave koji baš i nije u skladu s modernim vremenima, no puno je važnije to što je opasan. Za ljude, u prvom redu za djecu, ali pogotovo za životinje, za kućne ljubimce. Budući da su slični komentari stizali iz cijele Hrvatske, u Ministarstvu unutarnjih poslova pokrenuli su akciju u koju se mogu uključiti svi građani.

Tijekom ovih blagdana, od 15. prosinca do 8. siječnja, uslijed upotrebe pirotehnike ozlijeđeno je 23 ljudi, od čega su šestero djeca, što govori da je ovo idealan trenutak za ovakav projekt. Iz MUP-a su tako pozvali sve građane da svoje primjedbe i prijedloge dostave putem aplikacije e-Savjetovanje do 7. veljače, nakon čega se kreće u izradu novog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

– Ovim Zakonom u pravni poredak Republike Hrvatske preuzet je niz Direktiva Europske unije koje reguliraju pitanja nadzora nabave i posjedovanja oružja, uspostave sustava za identifikaciju i sljedivost eksploziva za civilnu uporabu, usklađivanja zakonodavstva država članica u odnosu na stavljanje na raspolaganje pirotehničkih sredstava na tržište, kao i stavljanje na tržište eksploziva za civilnu uporabu i nadzor nad istima – kažu iz MUP-a.

Sve se glasnije svake godine spominje mogućnost djelomične ili potpune zabrane korištenja petardi, što bi zapravo bila i najbolja vijest. Naime, dok su predstavnici trgovaca pirotehnikom tijekom blagdana skupljali potpise za peticiju kojom bi se takav zakon spriječio, u brojnim kućama ljudi su doslovno spašavali živote svojim ljubimcima. U prvom redu tu se radi o psima, kojima često ostaju posljedice od traumatičnih detonacija, a mnogi i ugibaju od srčanih udara.

I dosad je Zakon ograničavao upotrebu pirotehnike, pogotovo određenih kategorija, mlađima od 18 godina, no upravo je među djecom najviše ozljeda s petardama iz zabranjenih kategorija. Dakle, zakon postoji, propisano je što se smije i ne smije, no toga se očito malo tko striktno drži. I zato je vjerojatno vrijeme da zakoni budu još stroži, da se provode još aktivnije, da se prijestupnici kažnjavaju što ažurnije… Pa ćemo kroz nekoliko godina možda i doći do situacije da blagdane proslavimo s vatrometom ili dva, bez nepotrebnih pucanja iz svega iz svačega. I zato je svaki dobar prijedlog dobrodošao…