Prijava

Vaša prijava

Dr. Chudy radi čuda: Goričanin i njegov tim postavili dječaka na noge


Naslov u novinama zvučao je fantastično, kao velika pobjeda hrvatske medicine: “Nepokretni dječak prohodao tri mjeseca nakon operacije!” Taman su prošli blagdani, vrijeme dobrih želja, mira i spokoja, ali malo nas je što moglo razveseliti više od ovakve vijesti, za koju su zaslužni liječnici iz KB Dubrave. I, kao prvi među jednakima, čovjek koji je svoj dom pronašao u Velikoj Gorici.

Doktor Darko Chudy (57) šef je neurokirurgije u KB Dubravi, svjetski priznati stručnjak na ovom područuju, a posao koji je sa svojim suradnicima izveo u ovom slučaju graniči s genijalnošću. Desetogodišnji dječak zbog rijetke je bolesti ostao je nepokretan, roditelji su pet godina tragali za dijagnozom, da bi na kraju saznali da je riječ o distoniji, vrlo rijetkoj bolesti zbog koje mozak nema kontrolu nad mišićnim aktivnostima. Došli su tako do dr. Chudyja, koji ga je prije tri mjeseca operirao, a rezultati su – čudesni. Danas dječak sve razgovijetnije govori, samostalno sjedi, kontrolira pokrete, pomalo i hoda…

– Meni je ov kao novi rođendan. Ne znam kako bi to opisao kao roditelj. Velika je stvar imati dijete, problem s djetetom, pa da nakon toga da sve ide na bolje. To je savršeno – kazao je dječakov otac za HRT.

Neurokirurški tim iz Dubrave, na čelu s našim Goričaninom, ugradio je dječaku duboki stimulator mozga.

– Ta stimulacija je kao okidač, koji može omogućiti da mišići mogu slijediti naredbe iz mozga – objasnio je dr. Chudy.

Njegovi prijatelji kažu da je već s 11 ili 12 godina, u vrijeme kad mu je majka bila bolesna, pred prijateljima iz razreda, sa suzama u očima, odlučno govorio kako želi biti liječnik i pomagati ljudima. Želja mu se ostvarila, na sreću svih njegovih pacijenata, uključujući i dječaka čiji se oporavak smatra medicinskim čudom. Dr. Chudy (izgovara se “Hudi”) odrastao je u Novom Zagrebu, u Sigetu, da bi se u kasnijim godinama skućio u našem gradu, koji je još jednom s razlogom ponosan na njega.

– Čovjek se može samo osjećati bekrajno ponosno kad si gradonačelnik grada u kojem žive ovakvi sjajni ljudi poput dr. Darka Chudya – objavio je na svom Facebooku i gradonačelnik Dražen Barišić.