Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija nastavlja bilježiti turistički rast


Nastavlja se višegodišnji trend rasta turističkih pokazatelja. Prema podacima e-Visitora Zagrebačka županija je u 2019. godini zabilježila 139 720 turističkih dolazaka, što je za 14 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a porastao je i broj noćenja za 12 posto i to s 205 003 na 229 827.

Turisti su najčešće posjećivali Veliku Goricu, Samobor i Jastrebarsko, a odsjedali su u hotelima, objektima u domaćinstvu te kampovima. Među gostima je najviše stranaca. Prednjače Kinezi i Koreanci, zatim Nijemci, Talijani, Nizozemci, Francuzi i Amerikanci. Ukupno su ostvarili 107 821 dolazak i 139 732 noćenja.

U tekućoj godini iz županijskog proračuna osigurano je 7,3 milijuna kuna za razvoj turističke ponude, odnosno obnovu i opremanje smještajnih jedinica, te njihovih pratećih sadržaja s ciljem povećanja standarda i kvalitete poput bazena, wellnesa i zabavnih parkova.

Na području Zagrebačke županije ove godine kreće naplata turističkih pristojbi prema novom zakonu. Ovisno o pojedinom gradu i općini kretat će se od 7 do 12 kuna po osobi za boravak u smještajnim objektima, odnosno od 5 do 8 kuna u kampovima.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović najavila je još konkurentniji model upravljanja turizmom.

– Naglasak će biti na pozicioniranju i promociji destinacije Zagrebačke županije na integriranom identitetu područja i portfelju doživljaja s uporištem na teritorijalni kapital i regionalne specifičnosti, kulturnu baštinu i tradiciju te lokalni proizvodni i uslužni sustav – dodala je direktorica.