Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica u znaku maškara za vikend


Vikend koji je pred nama donosi nam 111. izdanje Turopoljskog fašnika. U fašničkoj povorci gradom će prodefilirati 21 grupa i više od 600 sudionika. Goričkoj publici, uz domaće, predstavit će se i gostujuće grupe Bugarske, Međimurja, Istre i Samobora.

– Stižu Asterix i Obelix, Pinokio, Šeici iz Dubaija… Sprema se i jedno kolinje ali i sprovod, jedna opera i klimatske raznolikosti, popravljat ćemo brodove, morske i svemirske, pit ćemo pive, plesati na kiši – poručili su organizatori.

I ove godine stižu Bugari i donose dobre vibracije s Festivala Surva, tradicijskih figura, sličnih našim zvončarima. Riječ je o tradicionalnim maškarama koje oživljavaju na dan 14. siječnja, na blagdan Surve, kada maskirani mladenci, svećenik, predvodnice i medvjedi ulaze u selo, pale vatre zadirkuju ljude i dobro se zabavljaju. Karakteristika ovih maškara je da su velike i glasne, pa tako tjeraju zimu i dozivaju proljeće.

Fašnička povorka u subotu će u 14 sati krenuti iz Školske ulice, zatim će se kretati Zagrebačkom ulicom do Parka dr. Franje Tuđmana gdje je postavljen veliki šator u kojem će se za atmosferu pobrinuti sastavi Barabe i Saturnus, a u 21 sat počinje veliki fašnički koncert Nene Belana.

Fešta će se nastaviti u nedjelju u šatoru na Tuđmancu gdje će se predstaviti male maškare. Od 11 sati nastupaju predškolske grupe, a od 13 sati školske grupe. Od 15 sati na red će doći pojedinačne maske, parovi i skupine.