Prijava

Vaša prijava

Dva pojačanja u zadnji čas: Najbolji strijelac u povijesti srpske lige u Gorici!


Telefoni su radili na sve strane, tako je to i inače posljednjeg dana prijelaznog roka, a bilo je tako i na goričkom stadionu ovog ponedjeljka. Dan nakon “nule” s Rijekom završavao je prijelazni rok za hrvatske klubove, a to je značilo i da sportski direktor Mindaugas Nikoličius ima posebno sadržajan dan. Koji je završen, prema svemu sudeći, vrlo uspješno.

– Dovodimo dvojicu igrača! Anthony Kalik iz Hajduka je klasičan transfer, potpisuje do ljeta 2023., a Ognjen Mudrinski dolazi iz poljske Jagiellonije na posudbu do kraja sezone – otkrio je Niko koji trenutak prije nego što je sve bilo i službeno završeno.

Zadnji vezni i napadač, igrači koji odmah mogu pomoći momčadi, obojica s iskustvom igranja na ovoj razini… Ovako na prvu gledajući, Kalik i Mudrinski upravo su ono što je Gorici bilo potrebno uoči nastavka sezone.

Još od odlaska Marija Marine u Azerbajdžan trajala je “tiha potraga” za njegovim nasljednikom, pri čemu je jedna od opcija bila i da se odlazak važnog igrača zakrpa iz “unutarnjih rezervi”, iz aktualnoga kadra. I nije to uopće izgledalo loše, pogotovo u defenzivnom smislu, Suk, Čanađija i Babec odradili su svoje vrlo kvalitetno, no potrebna je treneru Jakiroviću i širina, i dodatna kvaliteta u sredini, a to bi s Kalikom mogao dobiti.

Anthony Kalik je za Hajduk i Rudeš odigrao 36 utakmica u HT Prvoj ligi

Riječ je o 22-godišnjaku rođenom u Sydneyu, u hrvatskoj obitelji. Točnije, korčulanskoj. Otac Denis, svojevremeno igrač lokalnog niželigaša Zmaja, odrastao je u Blatu, majka Francis je iz Vela Luke, no zajedno su se skrasili “down under” i zasnovali obitelj. Sin Anthony nogomet je počeo igrati u A. I. S.-u, australskoj nacionalnoj nogometnoj akademiji, zatim prešao u Central Coast Marinerse, a s 18 godina, u veljači 2016., postao je igrač Hajduka.

Dvaput je išao na posudbe, prvo u australski FC Sydney, a jednu polusezonu proveo je i u tadašnjem prvoligašu Rudešu. Za Hajduk je u međuvremenu skupio 21 ligaški nastup, drugu ligu igrao je 24 puta za Hajduk II, a prvu ligu je igrao i 15 puta za Rudeš. Iako mlad i potentan igrač, kakve u Gorici uvijek i traže, Kalik stiže s lijepim iskustvom iza sebe, što nije nevažno uoči svega što nas čeka u nastavku sezone…

Iskustvo, ali i golove, trebao bi donijeti Ognjen Mudrinski, 28-godišnji srpski napadač rođen u Srbobranu, gradiću na jugu Bačke. Čovjek je rasni strijelac, u srpskoj Superligi zabio je ukupno 65 golova i drži prvo mjesto na vječnoj ljestvici strijelaca lige koja je pokrenuta 2006. godine!

Prvu polovicu sezone Mudrinski je odradio u dresu poljske Jagiellonije, trenutačno devetoplasirane momčadi Ekstraklase, no priča kaže da je novi trener odlučio kako mu Mudrinski nije potreban. Da stvar bude još bliža našem nogometnom krugu pobrinula se činjenica da je taj novi trener, sjetit ćete ga se možda iz Maksimira, Bugarin Ivajlo Petev… Njemu Ognjen nije trebao, kolegi Sergeju jako će dobro doći.

Mudrinski je došao kao zamjena za Lukasza Zwolinskog, a prvi dojam kaže da bi to i doslovno mogao biti. Klasični je centarfor, “devetka”, gol igrač, visok 187 centimetara, snažan… Sve ono što je bio i Zwolinski. Iza sebe ima karijeru koju je započeo u Vojvodini, preko Hajduka iz Kule i Novog Sada došao je do Jagodine, a zatim i do Crvene zvezde, za koju je zabio 11 golova u 23 utakmice. Otisnuo se zatim prvi put u inozemstvo, kroz Greuther Fürth i Aarau, a u domovinu se vratio u dresu Spartaka iz Subotice, a zatim i Čukaričkog. U dvije sezone zabio je 25 golova za Čukarički pa ovog ljeta dobio ponudu iz Poljske. Gorica će mu biti 11. klub u karijeri.

Obojica su posljednje detalje s turopoljskim prvoligašem dogovorila tijekom uzbudljivog posljednjeg dana prijelaznog roka, a novim suigračima priključit će se na treningu u srijedu. Pravo nastupa stječu odmah, pa će Kalik možda u debiju zaigrati protiv kluba iz kojeg je koji dan ranije došao… A i Mudrinski će HNL upoznati kroz kadrove najljepšeg stadiona u Hrvatskoj, protiv snažnog protivnika.