Prijava

Vaša prijava

Dučecove spelancije krenut će na hodočašće Caminom de Santiago


Prve ovogodišnje Dučecove spelancije, u petak u 20 sati na Mraclinskoj zgradi, bavit će se jednim od najstarijih hodočasničkih puteva kršćanske Europe – Caminom de Santiago. Gošća korizmenog izdanja spelancija je Iva Šišak, profesorica filozofije i religijskih znanosti iz Zagreba, koja je ljetos hodočastila Camino Primitivo (Izvorni put) što su ga u dužini od oko 320 kilometara prvi hodočasnici utabali još u osmom stoljeću. Taj put iz nekoliko pravaca, dugih više stotina kilometara, hodočasnike dovodi do cilja, katedrale sv. Jakova u gradiću Santiago de Compostela u samom sjeverozapadnom kutu Španjolske.

–  Naše lokalne i nacionalne tradicije poznaju hodočašća marijanskim svetištima – Vukovina, Bistrica, Trsat, Sinj, Aljmaš, Krasno. Međugorje… – a ovaj nas putokaz vodi prema Pirinejima. Pješke ćemo poći putem sv. Jakova, “glavnom ulicom Europe”, kako je Vijeće Europe prije više od trideset godina prozvalo Camino – najavio je Matija Kos, predsjednik KUD-a Dučec iz Mraclina.

Osim predavanja, na Dučecovim spelancijama izložit će i fotografije s hodočašća čija je autorica također Iva Šišak, a organizatori su pripremili i goste iznenađenja koji stižu iz Velike Gorice. Ženska vokalna skupina KUD-a Dučec izvest će nekoliko korizmenih napjeva, a na spelancijama će se dotaknuti i vještine hodanja.