Na planeti Zemlji vodi se rat čovjeka i virusa, pa i neigranjem nogometa. Klubovi ne igraju utakmice a amateri iz Turopolja kao Polet Buševec, Turopoljac ili Jelačić iz Vukovine ukinuli su privremeno i treninge. Listajući vlastitu arhivu pala je ideja da ponešto iz povijesti otkrijemo i onima, koji otvaraju City portal dok sport miruje. Možda je vrijeme i prilika da se prisjetimo ljepših dana koji će, za vjerovati je, brzo opet doći. Može biti zanimljivo vratiti se 20-tak godina unatrag. Uvodno, izabrana je stranica arhive gdje se spominju naši turopoljski Jelačić Vukovina i Radnik Velika Gorica.

Prije 18 godina Jelačić je u Vukovine pred 800 gledatelja odigrao prijateljsku utakmicu kontra Dinama Zagreb i izgubio 1:4. Sudio je Dražen Lučić a pomoćnici su bili Drago Kos i Darko Brajković. Za Dinamo su zabili Dujmović 2, Abramović i Pilipović a počasni za Jelačić sprašio je Tkalec. Za Jelačić su tada igrali: Klarić, Rajković, Topić, Petrnac, Kovačić, Gavran, Pedišić, Jerković, Milatović, Matković, Karapandžić (Štabi, Karaula, Antolčić, Joža Matejčić, Saša Matejčić, Plepelić, Humić, Baković, Hmelina, Vrbetić, Jelić, Tkalec). Trener: Željko Domitrović. Dinamo: Turina, Sedloski, Leutar, Polovanec, Čutura, Pilipović, Bošnjak, Leko, Mikić, Abramović, Zahora (Jozić, Dujmović, Kwedi, Bule, Štefančić). Trener: Miro Stipić. Evo što su o utakmici napisali novinari Sportskih novosti: “Uveličavši 70-godišnjicu postojanja, Dinamo je u Vukovini odigrao blijedo i bezidejno. Tek su rijetki zaslužili pozitivnu ocjenu i da nije bilo Miroslava Dujmovića, koji je u zadnje tri minute dva puta “spakirao gajbu”, modri bi s članom Jedinstvene županijske lige (tada 4. rang) izvukao tek mršavih 2:1. Miro Stipić se nakon utakmice samo nasmijao, uz opasku “ne znam zašto se ne zalažu, nisu svjesni što ih čeka kada dođe Čiro Blažević”. Uz obljetnicu postojanja, valja zabilježiti i lijepu bakljadu koju su pri kraju utakmice napravili lokalni Bad Blue Boysi”.

Prošlo je već 20 godina i od kup utakmice Radnik-Rijeka 1:2. Igralo se početkom rujna 1999. na stadionu u Velikoj Gorici pred oko 500 gledatelja. Sudio je Alojzije Šupraha iz Splita. Pomoćnici su bili Joško Proleta (Opuzen) i Josip Novko (K. Marof). Za Rijeku su zabili Sztipanovics (25. minuta) i Hasančić iz slobodnog udarca (74) a za Radnik V. Čarapina. Za Radnik su igrali: Fišter, Pavlic, Harambašić (od 71. Mi. Paviša), Muselimović, Kosi, Cvek, Bogdan, Klakočer, Terseglav, V. Čarapina (od 59. Ferenček), Milivojević (od 44. Mikac). Trener: Blaž Mišković. Rijeka: Iveša, Čačić, Visković (od 57. Pavić), Damir Milinović, Skočibušić, Matulović, Brajković (od 53. Peteh), Hasančić, Sztipanovics (od 67. Miličić), Agić, Balaban. Trener: Nenad Gračan. Igrač Utakmice: Branko Fišter. Evo što je za Sportske novosti napisao izvjestitelj: “Malo je trebalo da dođe do senzacije u Velikoj Gorici. Na početku domaći su zgusnuli obranu i strpljivo vrebali kontru. Rijeka je u vodstvo došla u 25. minuti kad je Sztipanovics izbjegao zaleđe i pogodio mrežu. Izjednačio je udarcem glavom Čarapina a ubacio je Balić s desne strane. U završnici Radnik je pokušao nešto više a onda su Velikogoričani primili jeftin gol. Mladi Paviša je srušio Agića koji je iz slobodnog udarca pogodio Hasančića za pobjedu Rijeke. Prije početka utakmice minutom šutnje odana je počast preminulom glavnom uredniku Sportskih novosti Darku Tironiju.” Tako su objavile Sportske novosti 10. rujna 1999. Vrijedi istaknuti da je za Rijeku tada vrlo dobro odigrao Damir Milinović, kasnije trener HNK Gorice u 2. HNL.