Prijava

Vaša prijava

Paljenje vatre na otvorenom uzrokuje probleme vatrogascima diljem zemlje

[]

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice upozoravaju kako je u posljednja 24 sata zabilježen je velik broj požara u čak osam županija. Veliki požar na otoku Braču, koji je izbio 15. ožujka, jučer je ugašen. U gašenju ovog požara je sudjelovalo 120 vatrogasaca s 36 vozila i dva protupožarna zrakoplova. Opožareno je 50 hektara niske trave i raslinja.

Za razliku od ostatka zemlje na goričkom području situacija je zadovoljavajuća. Iako je počela poljoprivredna sezona, građani su oprezni sa spaljivanjem biljnog otpada i paljenja vatre na otvorenom.

– Situacija je uredna i nema povećanih aktivnosti. No, poslat ćemo jedan dopis našim DVD-ima da se vodi računa o ovom pitanju te da se utječe na mještane da se suzdrže od spaljivanja korova na otvorenom – rekao nam je Ivica Maceković, vršitelj dužnosti zapovjednika JVP-a Velika Gorica.

Iz HVZ-a apeliraju na građane da biljni otpad kompostiraju, a ako se ipak odluče na spaljivanje, da o tome obavijeste nadležnu vatrogasnu postrojbu ili dobrovoljno vatrogasno društvo.

– Vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja i u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. Također, biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima. Ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn – poručili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.