Prijava

Vaša prijava

Na vjenčanja i sprovode ne smije nitko osim članova najuže obitelji

[]

U trenucima kad vijest o smrtonosnim posljedicama koronavirusa dolaze svakodnevno iz svih kuteva planete, u Stožeru civilne zaštite morali su se pozabaviti i načinom na koji će se u razdoblju pred nama održavati pogrebi i posljednji ispraćaji.

Odluka Stožera kaže da se u tjednima koji slijede pogrebi, ispraćaji i polaganja urni smiju održavati samo uz najuže članove obitelji i predstavnika vjerske zajednice kojoj osoba pripada, uz napomenu kako nitko ne smije imati povišenu temperaturu ili bilo kakve druge simptome respiratorne infekcije.

Slijedom takve odluke, zabranjeno je i objavljivanje mjesta i vremena održavanja pogreba na osmrtnicama, a odluka je i da se ne smije naručivati glazba, kao ni dostava svijeća i cvijeća.

Kako za sprovode, tako posebna pravila odsad vrijede i za vjenčanja, odnosno sve oblike svadbenih svečanosti, koji se potpuno zabranjuju. Sklapanje braka u građanskom ili vjerskom obliku, kao i sklapanje životnog partnerstva, mogu se održavati isključivo u najužem obiteljskom krugu te službene osobe ili predstavnika vjerske zajednice.
Svemu ovome, naravno, cilj je smanjiti rizik od prijenosa koronavirusa, a uspješnost ovih mjera, kao i svih drugih, bit će maksimalna samo ako se svi budu pridržavali ovakvog režima. I odrekli se bilo kakvog okupljanja, na vjenčanjima, sprovodima ili bilo kojoj trećoj prigodi…