Prijava

Vaša prijava

Gorički SDP reagirao na odluke donesene na Gradskom vijeću

[]

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici HDZ-a, HSU-a i BM 365 Stranke rada i solidarnosti prihvatili su prijedlog gradonačelnika Dražena Barišića da Grad uzme kredit od 47,5 milijuna kuna za izgradnju vanjskog bazena, parkirališta u Pucekovićevoj ulici, Pump track staze, video nadzor… Na to su oštro reagirali vijećnici SDP-a.

– I to u vrijeme prognozirane recesije, pada gospodarstva i gubitaka radnih mjesta uzrokovanih pandemijom koronavirusa! Zahtijevali smo skidanje ove točke s dnevnog reda. Vrijeme je za pomoć građanima, očuvanje poduzetništva i obrta te očuvanje radnih mjesta. Gradonačelnik je obrazložio da kredit ipak treba uzeti „kako bi u slučaju pozitivnog razvoja situacije u kratkom vremenu, mogli nastaviti realizirati započete projekte“. Citirali smo. Zdravstvena struka govori o mjesecima, gospodarstvenici o godinama, a gradonačelnik o kratkom vremenu – ističu iz Gradske organizacije SDP-a i traže da se nastave samo one investicije koje su u završnoj fazi.

– Sve ostalo treba zaustaviti dok posljedice krize po proračun Grada ne budu jasnije. Smatramo da je potreban rebalans proračuna i usmjeravanje tako „oslobođenih“ sredstava u programe održanja gospodarskih aktivnosti i sprječavanja gubitaka radnih mjesta – dodali su u priopćenju.

Osvrnuli su se i na odgodu plaćanja komunalne naknade i naknade za korištenje javnih površina koju je Gradsko vijeće također danas usvojilo.

– To je samo odgoda, obveza plaćanja ostaje za svo vrijeme u kojem poduzetnici, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva ne rade zbog mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite. A kada ne rade, nemaju niti prihode. Predložili smo oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, komunalnog doprinosa, naknade za korištenje javnih površina i zakupa poslovnih prostora u vlasništvu grada, za cijelo razdoblje u kojemu im je rad obustavljen. Nije prihvaćeno, iako Zakon o komunalnom gospodarstvu daje mogućnost Gradskom vijeću da, u slučaju nastupanja posebnih okolnosti kojima se narušava gospodarska aktivnost, obveznike oslobodi obveze plaćanja dok traju te okolnosti – objasnili su SDP-ovci.

Na meti SDP-ovih kritika našla se i odluka Gradskog vijeća koja dopušta gradonačelniku da odluči o visini sudjelovanja roditelja u cijeni vrtićkih programa tijekom razdoblja u kojem traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom.

– Vrtići ne rade od 16. ožujka. Predložili smo da se za vrijeme u kojem vrtić ne ostvaruje programe zbog izvanrednih okolnosti, roditelji oslobađaju obveze sudjelovanja u cijeni programa. Ni to nije prihvaćeno. Gradonačelnik odgovara da je brže kada on donosi odluke, i odmah obećava da će od travnja svi biti oslobođeni od plaćanja – kažu SDP-ovci.