Prijava

Vaša prijava

Humanizam danas i prije

[]

Hrvati, a tu se misli oba spola, kao i ostale koji žive na ovim prostorima, su najjači, najhumaniji i nesebični kad stignu nevolje. Vidi se to danas dok nas tlači korona i zagađen zrak, tresu potresi i mnoge druge nevolje. Divimo se danas kompletnom medicinskom osoblju na čelu s ministrom Beroš, stožerima civilne zaštite, vatrogascima, policiji, vojsci, volonterima, navijačkim skupinama, mnogim anonimcima koji pomažu na razne načine a kojima je nekakva promocija najmanje važna. Vidjelo se to isto i u vrijeme Domovinskog rata, kasnijih poplava u Slavoniji i mnogim drugim sličnim situacijama. Kad je lokalni sport u pitanju, prisjetili smo se humanitarne prijateljske utakmice u Kuču gdje je gost Turopoljcu bio Jadran Gunja iz katastrofalno poplavljene Slavonije. Humanitarna akcija pokrenuta je na inicijativu igrača Turopoljca i trenera Vlade Horvata koji i sad u istoj funkciji vodi klub iz Kuča.

Utakmica je odigrana u lipnju 2014. godine pred oko 150 gledatelja. Najmanje je važno ali spomenimo, pobijedio je 3:2 četvrtoligaš iz Gunje. Sav prihod s utakmice uručen je Slavoncima. Evo tadašnje izjave načelnika Opčine Gunja i ujedno predsjednika Jadrana Hrvoje Lucić:

– Hvala domaćinu Turopoljcu, hvala načelniku opčine Lekenik Peroviću na organiziranom ručku, hvala gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i zamjeniku Ervinu Kolarec koji su bili na utakmici i uručili nam poklone, hvala svima koji su nas tako lijepo ugostili i nastojali pomoći u bilo kojem smislu. Maknuli smo se barem nakratko iz teške svakodnevice, nadam se novom susretu u ljepšim okolnostima što se nas tiče -kazao je gost Lucić.

Dogradonačelnik Kolarec ostao je uz čelnike Turopoljca i Gunjevce i nakon utakmice.

– Pomogli smo Slavoncima već i prije na razne načine a ovo što smo pripremili na inicijativu Turopoljca je najmanje što smo mogli u ovom trenutku. Čestitam ljudima iz Kuča na predivnoj humanoj akciji -bile su tada riječi Ervina Kolareca.

 

Predsjednik Turopoljca Tihomir Jakovljević bio je u to vrijeme tijekom tjedna prije utakmice vjerojatno najzaposleniji Turopoljac. “Hvala svima koji su nas na bilo koji način podržali u mislim vrlo humanoj akciji. Ideju našeg trenera Horvata i igrača najozbiljnije su prihvatili grad Velika Gorica, općina Lekenik, DVD Lekenik, NSZŽ, NSVG, HNK Gorica, NK Udarnik, NK Turopolje, MiP Pekare, Župa Vukovina, Pivnica Turopolje, Tiskara Gorica, Mesnice Navračić i Fiolić, MO Kuče, Diskont Teri, Voda Cetina, Vinarija Šibenik, MR Servis, Pilana Pukanić”kazao je predsjednik Turopoljca Jakovljević. Nakon utakmice akteri humanitarnog susreta ostali su se družiti uz domaće turopoljske specijalitete.

Na kraju spomenimo i igrače Turopoljca na humanitarnoj utakmici: Zagorac, Mat. Fabijančić, Radilović, Bursać, N. Hajduk, Hržica, V. Novosel, Milatović, N. Novosel, D. Hajduk (I. Fabijančić, Čolić, Berković, Stipaničev, Bušić, Mar. Fabijančić, Cavrić). Trener: Vlado Horvat.