Prijava

Vaša prijava

Zbog koronavirusa produljeno važenje osobne, vozačke i putovnice

[]

Na današnjoj sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović predložio je, a Vlada je prijedlog i prihvatila, da osobne iskaznice i vozačke dozvole koje su istekle vrijede još 30 dana od dana prestanka epidemije kako građani zbog njih ne bi morali na šaltere.

– Slobodni smo predložiti promjenu zakona o osobnoj iskaznici kojom se građanima u situaciji nastaloj zbog epidemije bolesti COVID-19 omogući korištenje ranije izdane osobne iskaznice koja bi se smatrala valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te bi im se omogućilo u istom roku preuzimanje novih osobnih iskaznica – rekao je Božinović.

Dopunom Zakona o sigurnosti prometa na cestama omogućilo se da vozači za vrijeme trajanja epidemije, a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije, ne moraju podnositi zahtjev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog prestanka važenja ranije izdane vozačke dozvole.

Što se tiče odjave vozila, preuzimanja izrađene vozačke dozvole, obavljanja izvanrednog nadzornog pregleda i sličnih radnji, građani ih mogu poduzeti najdulje 30 dana od kraja epidemije.

No, to ne vrijedi za registraciju vozila i tehnički pregled koji će se i dalje morati obavljati u roku.

– Ispitivanje tehničke ispravnosti i registracije i dalje će se obavljati u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama – rekao je ministar Božinović.

Dopunama zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana omogućilo se vlasnicima oružja korištenje ranije izdanih oružnih listova najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije. Ovom dopunom se omogućuje i da podnošenje zahtjeva za izdavanje oružnog lista, dostavljanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti ili isprave da raspolažu tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i poznavanja propisa koji se odnose na posjedovanje oružja, mogu napraviti najviše 30 dana od dana prestanka epidemije.

Promjene su uvedene i u zakon o putnim ispravama, pa je dopunom zakona omogućeno da građani za vrijeme trajanja epidemije korište putovnicu kojoj je istekao rok važenja, a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije prvenstveno radi povratka u Hrvatsku hrvatskih državljana kojima putovnica istekne za vrijeme trajanja epidemije, a nalaze se u inozemstvu.