Prijava

Vaša prijava

VIDEO Grad predstavio mjere pomoći poduzetnicima

[]

Grad Velika Gorica pripremio je gospodarske i socijalne mjere namijenjene ublažavanju posljedica epidemije izazvane koronavirusom. Mjere su danas predstavili klubovima vijećnika Grada Velike Gorice, a uskoro će biti održana i sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi odluke trebale biti potvrđene. Jedna od tih mjera je osiguravanje fonda u iznosu od 2 milijuna kuna za pomoć poduzetnicima  kojima je, zbog odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite, pao poslovni prihod.

– Od tri do 15.000 kuna mogu dobiti poduzetnici, a kriterij je da budu pomognuti oni najugroženiji. Istaknimo i da ove mjere ne isključuju mjere pomoći koje je donijela Vlada ili onih koje će možebitno donijeti Zagrebačka županija  – objasnio je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Prvi kriterij je pad poslovnih prihoda. Drugi kriterij je kretanje broja zaposlenih, a maksimalan broj bodova mogu dobiti oni koji tijekom ove krize nisu otpuštali svoje radnike. Treći kriterij je broj zaposlenih, a prednost će ovdje imati oni koji imaju više zaposlenih.

Osim komunalne naknade, poduzetnici koji su zbog odluke nacionalnog Stožera morali zatvoriti svoju djelatnost ne moraju plaćati ni naknadu za korištenje javnih površina i poslovnih prostora, podsjetio je Ačkar. Uz to, naveo je, neće platiti ni odvoz komunalnog otpada za ožujak te naredne mjesece dok traje epidemija koronavirusa.

– Ne znamo koliko će ovo trajati, ali Grad Velika Gorica je spreman. Spremni smo i povećati svoje fondove i socijalne mjere – kazao je Krešimir Ačkar.

Vrijednost ovih mjera, kao i onih ranije donešenih, je više od 10 milijuna kuna. Grad je za svibanj pripremio i rebalns proračuna kako bi racionalizirao poslovanja Grada, komunalnih ustanova i trgovačkih društava.

– Očekuju se, u tom smislu, i korekcije plaća, a to će ovisiti o ishodu razgovora sa sindikatima – objasnio je gradonačelnik Dražen Barišić te dodao kako će on, kao i njegovi zamjenici pola iznosa svoje plaće uplatiti na račun Crvenog križa, a na isti račun svoje naknade uplatit će i predsjednik Gradskog vijeća, gradski vijećnici te članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora.

Detalje o bodovanju i kriterijima za dobivanje gradske pomoći pogledajte u videu.