Prijava

Vaša prijava

Što nam donosi nogometna jesen? Proširuju se lige, igrat će se samo prva

[]

Ima mnogo upitnika što se tiče nogometa, onog na svjetskoj razini, pa onda i našeg, a dobro je poznat i razlog (korona). Kolaju neslužbene informacije, o kojima su svoje objavile i Sportske novosti u dvobroju od 30. svibnja. Argentinci su otkazali nastavak sezone, kaotično je u Francuskoj, Italiji… A Hrvatska? Još je sve otvoreno.
Evo dijela teksta iz Slavena Kižlin i pomoćnog glavnog urednika Roberta Šole iz SN:

“Neslužbene informacije govore da se 2. HNL ipak neće igrati. Odluka bi mogla biti donesena već sljedeći tjedan na Izvršnom odboru HNS-a, a u tom slučaju isti izvori govore kako bi sljedeće sezone Druga HNL brojala 18, a ne 16 članova, kao što je to slučaj ove sezone. To bi značilo da je Šibenik automatski prvak, te da će Orijent u dodatne kvalifikacije za Prvu HNL. Ako i njih bude. Naime, ako se i Prva HNL prekine onda je vjerojatno da ćemo sljedeće sezone gledati Ligu 12 pa iz Prve HNL nitko neće ispasti, a Šibenik i Orijent popunit će preostala mjesta. No u Savezu su nam rekli da se i dalje sve radi na tome da Prva HNL odigra tih preostalih deset kola, iako nije lako čitati da je jedna Francuska već prekinula prvenstvo te da je i Italija jako blizu takve odluke. No kod nas je situacija s koronavirusom puno bolja, pa su svi uvjereni da ćemo uspjeti provesti zadane epidemiološke mjere. Doduše, treba vidjeti što će donijeti dani koji tek slijede”, pišu Sportske.

A što je s amaterskim nogometom? Što je s ligama trećeligaša? Ako neće igrati drugoligaši, još je manje vjerojatno da bi se igrale lige nižeg ranga. Što slijedi u takvom scenariju? Trend je da nitko ne ispada, a trenutačno vodeći mogu u jači razred. Što to onda donosi našim klubovima iz Turopolja? U 3. HNL središte vodeći je Vinogradar, a drugi Kurilovec. Vinogradar posljednjih sezona ne želi u 2. HNL a što će ove? Da li je Kurilovcu potrebna drugoligaška avantura?

Predsjednik Kurilovca Dražen Vujnović sa suradnicima čeka odluku o sudbini 3. HNL… Foto: David Jolić/cityportal.hr

U 4. HNL središte Turopolje nema kandidata za popeti se stepenicu više. U Jedinstvenoj županijskoj ligi (peti rang) vodeći je SU-LA (Sutla Laduč), klub iz okolice Zaprešića, a drugi je Polet Buševec. Polet bi mogao napredovati samo u nekim drugim scenarijima (proširenja liga, dupliranju rangova). Turopoljci tako imaju vodeće samo u šestom (Jelačić iz Vukovine) i sedmom rangu (Kupa iz Pokupskog, koja je također član NS Velika Gorica). Kako god bilo, teško je za vjerovati da će Jelačić na terenu slaviti titulu u stilu sezone 2008/2009., kad je izborena 4. HNL.