Prijava

Vaša prijava

Evo tko je napisao najbolja pisma

[]

Završio je natječaj Gradske knjižnice Velika Gorica ‘Pišem ti pismo…’ i poznati su pobjednici po kategorijama. Pristiglo je 70 pisama iz cijele Hrvatske: Velike Gorice, Zagreba, Umaga, Pule, Rovinja, Medulina, Šibenika, Splita, Dubrovnika, s otoka Mljeta, iz Betine na otoku Murteru, pa iz Županje, Osijeka, Slavonskog Broda, Lukača kod Virovitice, Rasinje, Virja, Koprivnice, Čakovca, Varaždina, Novakovaca, Donje Stubice, Igrišća, Vrbovca, Dugog Sela, Ivanić-grada, Karlovca, Siska, Donjeg Vukojevca i Buševca. Javili su se i autori iz Čapljine i Živinica u Bosni i Hercegovini, dva pisma stigla su iz Domžala i Kopera u Sloveniji, kao i dva pisma iz Italije, točnije Trsta.

– Ove godine pristigla su nam tematski raznorodna pisma, no ipak su prevladavala ona s trenutno najaktualnijom – temom korone. Pisma su bila upućena gospođi Koroni ili gospodinu Covidu, samoizolaciji, neodgovornima, Hrvatskoj, ali i dragom čitatelju, prijatelju, mami, unuci, noni, dragoj ja, najdražem ja, malom čovjeku… U njima ste izrazili svoje strahove, nesigurnosti, osamljenosti, ali i duhovnu snagu, nadu u promjenu na bolje i sposobnost da se krene dalje. Pisali ste na standardu i na dijalektu. Jednostavno, iz srca, ali i pomno promišljeno, tako da su neka od pisama prava mala književna djela. Moramo priznati da ove godine posao žirija zaista nije bio lak s obzirom na posebnost svakog pisma koja se iskazuje kroz osobno iskustvo uloženo u sva pisma pristigla na naš natječaj – poručili su iz Gradske knjižnice.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: književnica Nada Mihoković-Kumrić, te knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica Morana Peranić i Ivana Grubačević, odlučilo je o dobitnicima natječaja.

Kategorija naj dječje pismo:
Dragi Rajane (zaporka: Brontosaur), Rasinja
Izolacijsko pismo (zaporka: bojica), Velika Gorica
Dragi nepoznati primatelju (zaporka: 233223), Velika Gorica
Pohvala: Dobar dan, nona (zaporka: Srebrnići 6) i Draga Ana (zaporka: Tulipan 385), Trst (Italija)

Kategorija naj srednjoškolsko pismo:
Draga Samoizolacijo (zaporka: Portkey12), Čapljina, BIH
Dragi prijatelju (zaporka: Glasovir25789), Velika Gorica
Dragi čitatelju (zaporka: 03052003), Umag

Kategorija naj pismo odraslih:
Ljubljeni moji sedmaši (zaporka: Hrabri Pero 86), Velika Gorica
Dragi moj deda Janko! (zaporka: Kajak), Koprivnica
Dragi Internetu! (zaporka: Margareta), Lukač
Draga moja Maca! (zaporka: Gornjoselska babica), Ivanić-grad
Pohvala: Dragi stric (zaporka: -), Mljet

Dobitnicima će nagrade i priznanja za sudjelovanje u natječaju biti poslane putem pošte.