Prijava

Vaša prijava

Kreće projekt Buš Eko?! za energetski, kulturni i održivi razvoj Buševca

[]

U Palači Dverce jučer je svečano dodijeljen ugovor, koji je ispred Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) potpisala izvršna direktorica Slavica Robić. Ugovorom je društvo dobilo bespovratna sredstva za provedbu projekta „Energetski, kulturni i održivi razvoj Buševca – ulaganje u programe i infrastrukturu lokalne zajednice“ (Buš Eko?!). Projekt je izabran u sklopu poziva Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo organizacija civilnog društva i lokalne zajednice, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.995.864,96 kuna, a provodit će se kroz dvije godine.

Nositelj projekta je DOOR, a provodit će ga u suradnji s partnerima Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Prvim hrvatskim seljačkim prosvjetnim i dobrotvornim društvom Ogranak Seljačke sloge Buševec i Gradom Velika Gorica.

– Kroz projekt „Buš Eko?!“ organizacije civilnog društva koje se primarno bave djelatnostima iz područja kulture i umjetnosti kapacitirat će se i za provođenje novih aktivnosti iz područja održivog razvoja, zaštite okoliša i održive energetike, čime će se omogućiti stvaranje energetskog, kulturnog i održivog razvoja Buševca – objasnili su iz DOOR-a.

Projekt uključuje revitalizaciju društvenog doma u Buševcu, niz događanja koja su namijenjena edukaciji i uključivanju lokalne zajednice te njihovo povezivanje s jedinicama lokalne samouprave. Osim toga, predviđeno je provođenje istraživanja o potencijalima i potrebama u lokalnoj zajednici te razvoj metoda kojima će se omogućiti da se realizira energetska neovisnost Buševca.

„Buš Eko?!“ također ima i edukacijsko-demonstrativnu komponentu kako bi se povećala svijest i unaprijedilo znanje o mogućnostima i važnosti održivog razvoja te prednostima koje sa sobom nosi korištenje lokalnih potencijala obnovljivih izvora energije te ulaganja u energetsku učinkovitost.

– Posebna pozornost bit će usmjerena na edukaciju djece i mladih, kao i nastavnog i pedagoškog osoblja u lokalnoj zajednici, kako bi se omogućilo daljnje prenošenje znanja i stvaranje osviještenih „budućih generacija“ – kažu iz DOOR-a.

Okosnica projekta je osposobljavanje lokalne zajednice za participativni pristup koji će omogućiti dugoročnu održivost upravljanja javnim resursima i na stvaranju preduvjeta za realizaciju energetske neovisnosti Buševca.