Prijava

Vaša prijava

Golubickas na operaciju, suigrači na trening: ‘Paulius, svi smo uz tebe!’

[]

Jutro poslije traumatične “nule” na gostovanju kod Slaven Belupa, nogometaši Gorice opet su bili na treningu. Život je krenuo dalje, ali svima je u mislima bio samo dečko zbog kojeg se putovanje u Koprivnicu i pretvorilo u traumu.

– Paulius, svi smo uz tebe, ostani jak! – poručili su suigrači 21-godišnjem Litavcu Golubickasu prije početka treninga.

Scena u kojoj se Paulius glavom zabija u rame domaćeg stopera Božića, pada na pod i leži nepomično, krvava lica, ostala je praktički jedina zapamćena iz svega što se događalo na prvoj službenoj utakmici nakon korone. Igralo se, naravno, i nakon toga, moralo se igrati, ali teško je bilo pobjeći od razmišljanja o nesretnom suigraču…

Odmah s terena Golubickas je prevezen u koprivničku bolnicu, gdje su liječnici procijenili kako je bolje i logičnije odmah ga odvesti prema Zagrebu. Pružena mu je prva pomoć, Paulius je sjeo u auto s ljudima iz kluba i krenula je jurnjava prema KB Dubravi. Putem se, naravno, slušao prijenos utakmice na radiju, a Golub je svako malo očima tražio da mu se prevede ono što komentator govori, da mu se prenosi što se događa na terenu… Govoriti nije mogao, kao što ne može ni jutro poslije, što je jedna od logičnih i očekivanih posljedica ovakve ozljede.

Golubickasa su s terena iznijeli na vozilu koje se koristi za najteže ozljede… Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Prve informacije govorile su kako će Paulius odmah u subotu navečer završiti na operacijskom stolu, ali liječnici su procijenili da nema potrebe baš toliko žuriti, pa je operacija zakazana za nedjelju prijepodne, za vrijeme kad su njegovi suigrači već bili na prvom sljedećem treningu.

– Ne znam kako su igrači to doživjeli, ali osobno mi je taj trenutak bio zaista šokantan. Kad vidiš da netko do tvoje djece onako leži na travnjaku, u krvi, s tako teškom ozljedom lica, naravno da je to šok… Sigurno je tako bilo i s igračima, pogotovo onima koji su prišli Pauliusu dok je ležao i vidjeli u kakvom je stanju. Naravno da smo svi jedni uz druge, da želimo Pauliusu sve najbolje i da se nadamo da će se vratiti nogometu što je prije moguće – govorio je nakon utakmice potreseni trener Valdas Dambrauskas.

Golubickas će dobiti “pločice” u vilicu koje će pomoći da ona što prije zaraste, riječ je o metodi koja bi trebala dovesti do puno bržeg oporavka, ali i do minimalnih vizualnih posljedica, odnosno do praktički nevidljivog ožiljka. Ispred njega je teško razdoblje, u kojem neće moći jesti krutu hranu, u kojem će svaka izgovorena riječ i rečenica donositi bol sa sobom, ali najvažnije je da Paulius nije “potonuo”, da se i u ovim trenucima spreman čak i našaliti… Uostalom, riječ je o dečku koji je psihički vrlo jak, velikom radniku i sjajnom mladiću, uz potporu prijatelja iz kluba i oporavak bi trebao proći kudikamo lakše i brže.

Do kraja ove sezone sasvim sigurno više neće igrati, no naravno da će pratiti suigrače. Koji će, nadamo se, u utakmicama pred nama igrati puno bolje nego u Koprivnici.

– Bila je ovo jako teška utakmica, naša prva nakon gotovo tri mjeseca stanke. Ono što smo prikazali nije na razini na kojoj želimo i pokušavamo biti, nakon svega što smo vidjeli na treninzima i prijateljskim utakmicama očekivali smo puno više. Međutim, treba i razumjeti igrače. Kad nemaš ritam u igri, dolazi do puno neforsiranih tehničkih pogrešaka, pa smo u svakoj minuti imali dva ili tri prekida akcije zbog lošeg dodavanja, loše kontrole lopte, koja se igračima odbijala od nogu čak i u jednostavnim situacijama… – analizirao je trener Dambrauskas i dodao:

– Cijelom društvu, pa tako i nama nogometašima, očito će ipak trebati malo više vremena da se vratimo u normalu. Problem je što mi u nogometu tog vremena nemamo previše i zato moramo izvući sve moguće pouke iz ove utakmice. I moramo raditi još više, još napornije. Promijeniti mentalitet i stil igre nije tako lako, to se ne događa preko noći. Kad bi to išlo tek tako, svaka momčad na svijetu vjerojatno bi igrala poput Barcelone.

Prva sljedeća utakmica na rasporedu je već u četvrtak u 18.55 sati, kad Gorica gostuje kod Intera u Zaprešiću.

– Što očekujem? Osnovno očekivanje mi je da ćemo imati bolji ritam u igri, da ćemo bolje osjećati jedni druge na terenu, da ćemo stvoriti snažniju povezanost. I da ćemo, naravno, manje griješiti u dodavanjima nego ovoga puta. Protiv Slavena nikako nismo mogli uspostaviti taj ritam, pogotovo u drugom poluvremenu, kad su nam se napadi raspadali nakon dva ili tri dodavanja. Zaista smo očekivali više sami od sebe, ali sad treba gledati samo prema naprijed. Ne možemo vratiti vrijeme, treba izaći na trening, počevši od sutra, i početi se spremati za utakmicu protiv Intera – naglasio je trener Dambrauskas.