Prijava

Vaša prijava

Mogute je od zaborava spasila slikovnica, a njen autor će predstaviti čarobni svijet iz kojega su potekli

[]

Nekada je svako turopoljsko selo imalo svoga moguta. Štitili su od opasnosti, a ljudi bi ih zazivali da im pomognu u slučaju bolesti ili gladi. Moguti su bili vezani uz hrastove, a mogli su i upravljati munjama i letjeti. Ova fantastična mitologija već je padala u zaborav, kada ju je na Perunfestu otkrio autor slikovnica i umjetnik Zdenko Bašić. I tako su nordijska, grčka i rimska mitologija dobile konkurenta – slikovnica “Moguti – zaboravljena priča čuvara turopoljskih lugova” prezentira slavensku mitologiju, a zajedničkim snagama izdali su je Muzej Turopolja i Zdenko Bašić te je to prva u nizu Perunfest biblioteke.

– Preživjeli smo potrese i neke suvremene kuge, Perunfest smo ove godine preskočili, ali knjiga se ipak rodila u zadnji tren tik prije epidemije, par dana prije potresa. I sada smo ju spremni podijeliti s vama. Ponosno i sretno ćemo predstaviti ovu slikovnicu. Dugo smo na njoj radili i, u konačnici, ispala je jako kvalitetno. Tom slikovnicom pokrenuli smo ediciju i planiramo jednom godišnje ili jednom u dvije godine objavljivati slikovnice o mitovima, legendama i pričama Turopolja – kazala je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

Promociju će”Moguti – zaboravljena priča čuvara turopoljskih lugova” imati u četvrtak, 18. lipnja, u 18 sati ispred Muzeja Turopolja, a knjigu će se moći kupiti po promotivnoj cijeni. O slikovnici će govoriti autori i stručnjaci koji su pridonijeli njenom stvaranju, a Perunfestovci će ispričati još koju zaboravljenu priču.

– Bit će prilike popričati s autorom, zamoliti ga da potpiše slikovnicu i napiše nešto lijepo, što će on sigurno rado napraviti, a postavit ćemo i malu izložbu u parku ispred Muzeja. Čeka vas i još pokoje iznenađenje pod hrastovima u centru Turopolja – dodala je Biškupić Čurla.