Prijava

Vaša prijava

Zeleno svjetlo za regionalni centar kompetentnosti

[]

Zagrebačkoj županiji odobren je maksimalan iznos od 100 milijuna bespovratnih sredstava za projekt „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“. Iz Europskog socijalnog fonda odobreno je 50 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 milijuna kuna, dok će preostalih 20 milijuna kuna za njegovu realizaciju osigurati Zagrebačka županija.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositeljica cjelokupnog projekta uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku. – Naše tri škole postat će suvremeni obrazovni centri u strukovnom obrazovanju gdje će učenici učiti radeći na najsuvremenijim strojevima i usvajati radne vještine kojima će itekako biti kompetentni na tržištu rada. –  istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Bespovratnim sredstvima dogradit će se škole novim laboratorijima, praktikumima, specijaliziranim učionicama, prostorijama i skladištima alata te opremiti suvremenim uređajima, višenamjenskim edukacijskim robotima i 3D printerima, a dio sredstva odlazi na edukaciju nastavnog osoblja, unaprjeđenje kurikuluma i programa obrazovanja u kojima će se tradicionalni pristup nastavi zamijeniti individualnim pristupom, nastavi prilagođenoj radu s nadarenim učenicima i učenicima s invaliditetom, te promociju strukovnih zanimanja. Završetak izgradnje novih objekata, kao i njihovo opremanje projektiranim strojevima i uređajima planira se do sredine 2023. godine dok će Regionalni centar kompetentnosti – Industrija 4.0 biti u punoj funkciji do kraja 2023. godine.

– Uspostavom regionalnog centra kompetentnosti učenici će učiti na najsuvremenijim strojevima i uvjeren sam da će se uvelike i promijeniti stav prema strukovnim zanimanjima kao poželjnima i vrijednima“. – kazao je župan.