Prijava

Vaša prijava

“Dobrotvorni rad u Prvom svjetskom ratu”


U 2014.godini obilježavamo stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, a na temu „Dobrotvorni rad u Prvom svjetskom ratu“ bit će predavanje na Matičinom četvrtku.

Dobrotvornost i rat dvije su posve kontradiktorne riječi koje samo na izgled ne idu zajedno, ali povijest je pokazala da one neizostavno idu jedna uz drugu. Nositelji dobrotvornog rada u vrijeme Prvoga svjetskog rata bila su raznovrsna građanska društva koja su po proglašenju ratnoga stanja tražila i dobila dozvolu bana za nastavak rada. Uvriježeno je mišljenje da je rat posve ugušio društveni život u Hrvatskoj, ali istraživanja pokazuju da je stvarnost bila posve suprotna. Društva su organizirala brojne dobrotvorne akcije, priredbe (koncerte, predstave, čajanke, izložbe i sl.) ili sportska događanja (nogometne utakmice, konjske utrke i sl.) kako bi prikupili sredstva neophodna za ublažavanje posljedica rata među najsiromašnijim slojevima stanovništva, a posebice među ženama i djecom mobiliziranih vojnika.

O ovoj temi govorit će Vijoleta Herman Kaurić s Hrvatskog instituta za povijest. Matičin četvrtak je sutra u Muzeju Turopolja u 19 sati.


Zelena čistka

FOTO Sigurna pobjeda Tigra lidera Lige