Prijava

Vaša prijava

Goričani izlaze na birališta: Odaziv u našem gradu do 11:30 gotovo 20 posto

[]

U cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Velikoj Gorici, birališta su otvorena u 7 sati, a u podne su objavljeni i prvi podaci o izlaznosti, koji se odnose na razdoblje do 11:30 sati. Ako je suditi po tim podacima, pogotovo u usporedbi s ostalim dijelovima Hrvatske i drugim izbornim jedinicama, naš grad spada u sam vrh po broju izašlih birača.

Neslužbene informacije, koje se odnose samo na Veliku Goricu, govore kako je do pola sata prije podne izašlo točno 19,37 posto birača, što je za točno pola postotnog poena više nego na razini cijele 6. izborne jedinice. U njoj je, naime, do 11:30 sati na birališta izašlo 18,87 posto birača, po čemu je naša izborna jedinica na četvrtome mjestu po izlaznosti. Govoreći o konkretnim brojkama, riječ je o nešto više od 10.000 birača, od njih oko 55.000 s pravom glasa.

Ukupna izlaznost na razini države je 18,09, a najveća izlaznost je u 1. izbornoj jedinici, gdje je izašlo točno 20 posto birača. Na drugome mjestu je 10. izborna jedinica s 19,77 %, na trećem sedma s izlaznosti od 19,08 %, a još je jedino naša, šesta izborna jedinica, s brojkama većim od 18 posto. Najslabiju izlaznost u ovoj prvoj fazi ima peta izborna jedinica, u kojoj je izašlo svega 16,56 posto birača.

Cijeli izborni proces, naravno, provodi se uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera. Birači pri ulasku na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporuka je i da se nose maske, ali i kemijske olovke kojom će birači glasati. Masku je potrebno skinuti samo na trenutak, kod provjere identiteta. U prostorije za glasovanje birači ulaze jedan po jedan, poštujući razmak od metra i pol, kojeg drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.