Prijava

Vaša prijava

Aktualni sat: ‘Sve u gradu funkcionira, minus je deset milijuna kuna’

[]

Nakon dvije “elektronske” sjednice tijekom epidemije koronavirusa, gradski vijećnici ponovno su se i fizički okupili na 22. sjednici Gradskog vijeća. Uz pridržavanje svih mjera, naravno, uz držanje distance, zbog čega su i svi “gosti” ove sjednice dobili svoje mjesto u susjednoj prostoriji, kako bi vijećnici mogli držati razmak. Pročelnici, novinari i svi ostali tako su projekciju gledali s balkona kino dvorane, u prijenosu uživo.

U Vijećnici je Aktualni sat počeo istupom Tomislava Jakovljevića, koji je bio nezadovoljan što na dnevnom redu nema točke koja govori o situaciji iza nas, ali i onome što dolazi.

– Ne želim raspravljati o virusu, o tome neka raspravljaju stručnjaci, mene zanima ekonomija. Ovdje bismo trebali pričati o svemu osim o tome gdje idemo i što radimo, o gospodarskim mjerama o kojima ovisi naša budućnost – kazao je Jakovljević.

Gradonačelnik Barišić nabrojao je sve mjere koje je grad poduzeo, od poduzetničkih do socijalnih, pa istaknuo kako je “sve je u granicama normale, održivo i prihvatljivo za građane”.

Govorilo se i o spajanju Zadarske ulice i Dobriline, kojem se stanovnici tih ulica, kako je istaknuo Damir Slojšek iz MOST-a, protive.

– Imamo ideju i dokumentaciju za probijanje te ulice. Smatramo da je to naselje odvojeno i amputirano od grada, a nema razloga da bude tako. Postoje fizičke barijere u komunikaciji s drugim sadržajima u gradu. Sve je spremno za provedbu, a ja pozivam sugrađane koji su vlasnici zemljišta iza gradskog groblja, s kojima moramo pregovarati o otkupu, da ne drže cijenu za prometnicu onako kako drže za drugi dio svog zemljišta. Radi se oko 2600 kvadratnih metara. Ako dođe do kupoprodaje tih zemljišta, mi smo spremni za probijanje i izgradnju – rekao je gradonačelnik Barišić.

Govora je bilo i o kombiniranom igrališta u Kozjači, kojeg će se moći koristiti za više sportova, a pripremni radovi trebali bi krenuti već ovaj tjedan. Do jeseni ili najkasnije do zime trebala bi biti asfaltirana cetra između Kozjače i Novog Brda, a o asfaltiranju se pričalo i kad je za govornicu došla Karmen Rak, koja je potegnula pitanje cesta u Šiljakovini.

– Nema nikakvih problema po tom pitanju, rado ću s vama prvom prilikom obići sve te ceste i napravit ćemo sve da to popravimo. Uostalom, u Šiljakovini smo puno napravili na Društvenom domu, u kojem je i DVD, a žao mi je jedino što se mnogi vaši sumještani još nisu priključili na vodovodni sustav – istaknuo je Barišić u odgovoru.

Koji su sljedeći koraci grada u saniranju situacije koja će se ekonomski pokazati katastrofalnom, turizam, poslovanje, rebalans proračuna, sredstva, kako ćemo preživjeti ovu godinu? Pitao je to oporbeni vijećnik Tomislav Jakovljević, ponovivši tako tezu iz uvoda.

– Dobar dio odgovora na ta pitanja može dati Vlada, a ne mi na lokalnoj razini. Očekuje nas nepoznata situacija, ona će utjecati na društvo, gospodarstvo i ekonomiju, no tu je premijer da govori o mjerama i posljedicama. Sve što je u ovlastima gradonačelnika i Grada mi smo i napravili. Prije nekoliko dana isplaćena su sredstva za 257 obrta i trgovačkih društava, dali smo i potporu od tisuću kuna roditeljima koji su ostali bez posla, a spremni smo i na nove mjere kad to bude potrebno – kazao je gradonačelnik.

Vijećnika Damira Šimunića iz SDP-a iznenadilo je što jedna od točaka sjednice nije i rebalans proračuna. Gradonačelnik Barišić kazao je kako rebalansa nema jer – sve funkcionira. U Gradu su se, kaže, iz vlastitih kapaciteta uspjeli reorganizirati i isplatiti sva sredstva.

– Trenutačno smo u minusu od deset milijuna kuna. Minus nismo bilježili do ožujka, pa se nakupio, no još uvijek se nije upalila crvena lampica i vjerujem da će biti potreban rebalans krajem kolovoza ili početkom rujna – rekao je Barišić.

Najavljena je i izgradnja dječjeg vrtića u Selnici, kao i u Velikoj Buni, čime će Bregi prvi put dobiti gradski vrtić. Na vrtićkom smještaju radit će se i u Lukavcu, u Čiču…

– Drago nam je što se već godinama ne događaju situacije iz prošlosti, kad je i po nekoliko stotina djece ostajalo bez mjesta u vrtićima. Sad smo to riješili, a svim ovim aktivnostima idemo i korak dalje – istaknuo je Barišić.

Uz sve ovo, govorilo se i o mjernim stanicama za kvalitetu zraka, koje su postavljene na tri lokacije, o mostu u Čičkoj Poljani, koji je također u planovima, ali i o Aglomeraciji, koja je krenula na sve tri strane.

– Projekt je to o kojem govorimo već deset godina, a sad smo u fazi da se intenzivno radi na sve tri cjeline. Ne onoliko brzo koliko smo očekivali, ali i to će se promijeniti kad prođe cijela ova situacija – kazao je Barišić.