Prijava

Vaša prijava

Čuda su, ponekad, možda i moguća…

[]

Nema Kristijana Lovrića, autora pet od šest komada koje je ove sezone Gorica zabila Varaždinu. Neće, naravno, biti ni zbog ozljeda već duže odsutnih Darija Čanađije i Pauliusa Golubickasa, ali Gorica spremna dočekuje Varaždin. Nakon serije od četiri ogleda s klubovima iz “velike četvorke”, a zatim i gostovanja kod Istre, Goričani ulaze u samu završnicu prvenstva, u posljednja tri kola, s nadom da su čuda moguća…

Gorica, naime, nakon 33 odigrana kola ima 47 bodova, sedam manje od petoplasiranog Hajduka i šest manje od četvrte Rijeke. U igri je još devet bodova, što će reći da Gorica, da bi ipak nekako dograbila to europsko mjesto, mora do kraja sve pobijediti (sad Varaždin, zatim Lokomotivu u gostima, pa na kraju Slaven Belupo doma), a istovremeno i dočekati da Hajduk i(li) Rijeka ne uzmu više od jednoga boda. Realno? Možda i ne osoboito, ali čuda se ponekad događaju. Hajduk ide Dinamu, dočekuje Rijeku pa gostuje u Zaprešiću, Rijeka ima Inter i Hajduk vani, pa na kraju Istru doma. Da, ovdje bi se stvarno moralo dogoditi čudo za europski iskorak već ove sezone.

Međutim, Goričani će “gristi” protiv Varaždina. Svjestan je trener Valdas Dambrauskas da nema smisla gledati previše tablicu, svjestan je i koliko za neke ozbiljnije šanse nedostaju ona dva boda koja je “otkinula” Istra prošlog vikenda, ali njemu je ionako važno samo jedno:

– Fokusiran sam samo na ono što moja momčad mora raditi na terenu. Dečki rade sjajno, žele napredovati u svakoj sljedećoj utakmici, a to je u ovom trenutku i najvažnije!

Neće se, uostalom, dogoditi nikakva tragedija ako bude onako kako se očekuje, ako Gorica i u drugom pokušaju ostane za korak ili dva kratka u borbi za Europu. Priča ide dalje, nova sezona kreće već tri tjedna nakon što završi ova, pa se posljednje tri utakmice aktualnog prvenstva mogu shvatiti i kao male privatne kvalifikacije svakog od igrača. I kao prilika da svatko od njih pokaže što i koliko može u novom prvenstvu, u kojem će letvica biti podignuta na višu razinu.

Varaždin će biti dobra prilika i da se vidi kako bi mogao izgledati “život nakon Kristijana Lovrića”, budući da je odlazak najboljega klupskog strijelca realna opcija. Kikija neće biti zbog žutih kartona, a taj izostanak neće biti lako nadoknaditi.

– Nemamo čovjeka koji bi ga mogao zamijeniti ‘igrač za igrača’, ali momčad može pokriti svaki izostanak. To smo već i dokazali ranije, a pokušat ćemo to napraviti i ovoga puta – ponavlja svoju agentu trener Valdas.

Momčad je uvijek prije svega, momčad će i napadati i braniti, tko god bude na terenu… A bit će tu posla, jer Varaždin s trenerskim potpisom Samira Toplaka ozbiljan je protivnik, s nekoliko tehničkih odličnih, brzih i okretnih igrača, s tim famoznim Kolumbijcem Obregonom u vrhu napada, s dovoljno iskustva u rosteru. Bio je Varaždin u Gorici neposredno prije početka prvenstva, primio je pet komada (5-1) u prijateljskoj utakmici, ali bit će ovo sasvim drukčija utakmica.

U kojoj će Gorica, u to budite uvjereni, pokušati igrati svojim stilom. Držati loptu, graditi igru kroz pas, tražiti rješenja. I zabijati. Nakon korone Gorica je tim stilom dobila tri utakmice, triput remizirala i jednom izgubila, pa uzimala 1,8 bodova po utakmici u prosjeku. Da je cijele sezone bila na toj razini, danas bi s 59 bodova bila u najužoj borbi za drugo mjesto, za kvalifikacije za Ligu prvaka…