Prijava

Vaša prijava

Suze sv. Lovre: Pripremite se za nebeski spektakl

[]

Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre, 10. kolovoza, događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine to će biti  večeras, u noći sa 12. na 13. kolovoza.

– Pozivamo gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu – poručili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Iz saveza su dali i upute kako bi svi mogli uživati u pogledu na ‘zvijezde padalice’.

– Ne gledajte direktno u ishodišnu točku meteorskog roja, tamo ćete opaziti najmanje meteora. Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …) jer se meteori opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima. Također, potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu, a uzmite i prostirku, ležaljku ili vreću za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja – poručili su.

Izraz suze sv. Lovre koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je kod nas postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”.