Prijava

Vaša prijava

Ambrozija u punom cvatu, problemi alergičara završavaju tek prvim mrazom

[]

Simptomi su kihanje, nadraženo grlo, grlobolja, curenje nosa, svrbež u očima i nosu. Teži slučajevi alergije na ambroziju uključuju napad astme, probleme sa snom i glavobolju. U kolovozu od 15 do 25 posto stanovnika kontinentalnog dijela Hrvatske počinje patiti od alergije na ambroziju. Pojava alergije na ambroziju u posljednjim desetljećima u konstantnom je porastu. Ovaj invazivni korov utječe na smanjenje kvalitete života ljudi, ali je i gospodarski problem. Osim na zdravlje ljudi i životinja, ambrozija negativno utječe na bioraznolikost, poljoprivredu i hortikulturu, turizam te na prometnu i građevinsku infrastrukturu.

Stoga je Ministarstvo poljoprivrede izdalo Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske, a na to su podsjetili i iz Grada Velike Gorice.

– Prema Odluci o agrotehničkim mjerama, te mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području Velike Gorice za obveznike koji ne budu izvršavali svoju obvezu uklanjanja ambrozije, propisane su kazne. Tako će fizičke osobe platiti 600 a pravne osobe 2 tisuće kuna -istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Marko Kos.

Koliko god je važno da sami vodimo brigu o svojem zemljištu i uklanjamo ambroziju koja iz godine u godinu uzima sve više maha i stvara poteškoće alergičarima, važno je reagirati i ako vidimo površinu koja je pod istom, a o tome nitko ne brine.

– U interesu svih nas ovim putem pozivamo sve građane da prijave površine obrasle ambrozijom kako bismo spriječili neugodne i opasne zdravstvene tegobe koje ona uzrokuje. Površine pod ambrozijom možete prijaviti na broj 6269 947, mailoma na poljoprivreda@gorica.hr ili osobno u Gradskoj upravi u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj – kaže Kos.