Prijava

Vaša prijava

Lomničani sada mogu u realnom vremenu putem interneta pratiti kvalitetu zraka

[]

Stanica za mjerenje kvalitete zraka postavljena je u naselju Donja Lomnica na objekt društvenog doma pokraj područne škole i vrtića. Rješenje su isporučili A1 Hrvatska i Smart Sense, koji su partnerskom suradnjom i korištenjem naprednih tehnologija osigurale alat za mjerenje kvalitete zraka.

– Mjerna stanica u Donjoj Lomnici prva je u nizu mjernih stanica koje planiramo postaviti na širem području Velike Gorice. Korištenjem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija našim građanima želimo omogućiti otvoreni pristup podacima o uvjetima i kvaliteti življenja na području grada, podacima koje svaki Velikogoričan ima pravo znati – izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Grad Velika Gorica obvezan je sukladno Zakonu o zaštiti zraka i vlastitom Programu zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama redovito provoditi mjerenja kvalitete zraka posebne namjene radi utvrđivanja kvalitete zraka na područjima za koja postoji sumnja u prekomjerno onečišćenje zraka, bilo zbog lokalnih uvjeta ili zbog pritužbi građana.

Stanica je opremljena senzorima na NB IoT (Narrowband Internet of Things) mreži koji bežično komuniciraju omogućujući neprekidan uvid u podatke o mjerenju.

– Drago nam je što smo sudjelovali u projektu koji će pomoći građanima da dobiju uvid u kvalitetu zraka u svojoj okolini, što je ujedno i moćan alat za ublažavanje štetnih učinaka onečišćenja, ako iste postoje. A1 Smart City Air Quality sustav je rješenje koje koristi naprednu A1 NB IoT mrežu za prikupljanje i analizu podataka, zbog čega je cijeli proces fleksibilniji i povoljniji, nego s konvencionalnim stanicama. Ovakvi projekti su pokazatelj digitalnog okruženja koje postaje naša stvarnost, te će uskoro biti standard – kazao je Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatske te dodao kako je za projekt postavljanje stanice za mjerenje, koji uključuje kalibriranje mjerne opreme, pripremu lokacije te podizanje same platforme, trebalo samo tri tjedna od potpisivanja ugovora.

Podaci o kvaliteti zraka u realnom se vremenu mogu pratiti OVDJE.