Prijava

Vaša prijava

Plenković najavio nove potpore za poduzetnike i radnike

[]

Na sjednici vlade premijer Andrej Plenković najavio je nastavak potpora radnicima i poduzetnicima, a nove mjere donijet će u ponedjeljak.

– Kako bismo omogućili poduzetnicima da funkcioniraju bez straha, mi ćemo nastaviti s mjerom koja se odnosi na skraćeno radno vrijeme, maksimalno do 2.000 kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike uz otpis doprinosa – rekao je premijer.

– Mjera 4.000 kuna za one djelatnosti koje su ugrožene produžuje se do 31. prosinca. To su prijevoz putnika, pružanje smještaja i priprema usluživanja hrane i pića, djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja te djelatnosti vezane uz rekreaciju i kulturne i sportske događaje ako su imali minus veći od 60 posto. I ova potpora uključuje otpis pripadajućih doprinosa. Mjere od 4.000 kuna omogućit ćemo poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvoreni odlukama Nacionalnog ili lokalnog stožera civilne zaštite – objasnio je Plenković.

 

Mjere će koštati za četiri mjeseca oko 800 milijuna kuna. Dio tih sredstava se kompenzira i namiruje sredstvima iz europskih fondova i to kako iz postojeće financijske perspektive, tako pro futuro iz zajmova SURE programa, a dio iz iz budućih programa, primjerice Fonda za oporavak i otpornost.

Premijer je najavio i ‘COVID’ kredite za podruzetnike putem HAMAG-BICRO-a i programa HBOR-a.