Prijava

Vaša prijava

„Uputstvo za uporabu“ otvorilo SKAZŽ

[]

Dramski studio Fenix Novi iz Rakovog Potoka otvorio je u Buševcu 23. Smotru kazališnih amatera Zagrebačke županije. Četiri glumice izvele su predstavu „Uputstvo za uporabu“, svojevrsni „priručnik uživo“ za muškarce u vezi ili braku. – Ideja za tekst predstave u biti su naša osobna iskustva iz svakodnevnog života. Pokazujemo anegdote iz života nas glumica amaterki u kojima se može prepoznati svaki gledatelj, bilo žena i muškarac. Važno je da se naši gledatelji dobro nasmiju, a usput i ponešto nauče. – kazala je Snježana Vlahović iz Dramskog studija Fenix Novi. Prema iskustvu selektorice Hrvatskog sabora kulture Gordana Ostović, amaterski glumci mogu parirati profesionalcima, a njihove izvedbe u predstavama su dojmljive i dobivaju visoke ocjene. – Moje osobno iskustvo kao selektorice je jako pozitivno. Amaterska kazališta i družine često me iznenade odličnim predstavama, koje mogu posramiti i one profesionalne. Ja sam tu samo da im nakon predstave dam neki stručni savjet kako da izvedbu poboljšaju. – rekla je Ostović.

No, ove godine nije sve išlo po planu, i bilo je teže organizirati smotru nego li proteklih godina. Umjesto u dva, smotra je svedena na jedan dan. – Nažalost nisu nam mogla doći kazališta iz Jastrebarskog i Vrbovca ove godine, što zbog obveze samoizolacije radi korona virusa, što zbog nekih drugih problema. Ali, unatoč tome, poštujući sve mjere, uz financijsku i logističku pomoć Zagrebačke županije uspjeli smo organizirati ovu smotru jer moramo održati kulturu živom.“ – komentirao je predsjednik Ogranka seljačke sloge Nenad Rožić. Tako su na kazališne daske stali i amateri iz Samobora, Zeline i Dugog Sela, koji su pokazali zavidnu kvalitetu amaterskog glumačkog stvaralaštva.

Inače, u Zajednici kulturno-umjetničkih udruga registrirane su 182 udruge. Najviše je kulturno-umjetničkih društava, no i amaterske glumačke družine važan su dionik promicanja kulture. – Pratim glumce amatere na njihovim izvedbama i drago mi je da se ova smotra uopće održala.  – rekao je Zlatko Herček, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije. – Znate, korona je kulturu bacila na koljena. Moramo nekako naći načina da se kulturna događanja nastave odvijati. Ovo je tek druga smotra u ovoj godini, a dosadašnjih godina one se već sve završavale u mjesecu rujnu. I proračun Zajednice je „skresan“ tijekom korone, no kako nema ni putovanja ni većine planiranih velikih kulturnih manifestacija, uspjet ćemo namiriti sve udruge prema njihovim potrebama. Nadam se da će udruge preživjeti ovo teško razdoblje, da se neće ugasiti. Bila bi to prava šteta za bogatu kulturu kojom se ponosi naša županija. – zaključio je Herček.