Svestrani velikogorički glazbenik Igor Paro – lutnjist, gitarist, skladatelj i nastavnik gitare u Umjetničkoj školi Franje Lučića – na ovogodišnjem Pula film festivalu osvojio je Zlatnu Arenu za glazbu u filmu “Ribanje i ribarsko prigovaranje” redatelja Milana Trenca. Nagradu je primio ovog ljeta u pulskoj Areni, a u ponedjeljak, 5. listopada je u CineStar kinu u zagrebačkom Branimir centru održana premijera filma koji je u distribuciji Blitza stigao u kina diljem zemlje. U izvedbi svoje glazbe za film Igor Paro je i sudjelovao kao lutnjist, a na ostalim renesansnim instrumentima pridružili su mu se glazbenici Marko Požgaj, Kruno Carić, Tin Mršić, Silvio Richter i Igor Pomykalo.

Nakon holivudskog blockbustera “Noć u Muzeju” nastalog po njegovoj knjizi, stripovskih i animiranih ostvarenja i dugogodišnje uspješne ilustratorske karijere, redatelj Milan Trenc je odlučio snimiti adaptaciju čuvenog renesansnog spjeva “Ribanje i ribarsko prigovaranje” Petra Hektorovića. Još dvije Zlatne Arene pripale su ovom filmu – ona za najbolju glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija) te sporednu mušku ulogu (Leon Lučev).

Igor Paro klasičnu gitaru diplomirao je na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu 1986. godine. Studirao je ranu glazbu, renesansne i barokne lutnje na Scholi Cantorum Basiliensis u Baselu, Švicarska. Usavršavao se na majstorskim radionicama vodećih svjetskih lutnjista kao što su Jakob Lindberg, Nigel North, Robert Crawford Young, Ken Zuckerman, Peter Croton, i Yasunori Imamura. Kao solist i kao član različitih ansambala za ranu glazbu nastupao je u inozemstvu i na gotovo svim značajnijim festivalima u Hrvatskoj, sudjeljujući u brojnim modernim praizvedbama hrvatske i europske renesansne i ranobarokne glazbene baštine. Surađivao je, među ostalima, s ansamblima Antifonus i Camerata Garestin te s istaknutim hrvatskim pjevačima kao što su Dunja Vejzović, Max Emanuel Cenčić, Ivana Lazar. Surađivao je u kazališnim projektima s Tahirom Mujičićem, Enesom Kiševićem, s kazalištem lutaka Lutonjica Toporko i s kazalištem za djecu POCO LOCO.

Godine 2017. osnovao je barokni ansambl Capella Zriniana s ciljem istraživanja i predstavljanja glazbe iz vremena i okruženja Zrinskih i Frankopana. Ansambl je premijerno nastupio 2017. godine na 47. Varaždinskim baroknim večerima, a potom i u brojnim drugim gradovima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji. Uključenjem još nekih glazbenika u rad renesansnog dua Paro/Kelava, 2018. osnovan je renesansni ansambl Plavca nova, posvećen istraživanju i izvođenju hrvatske renesansne glazbe. Od 2011. godine predaje klasičnu gitaru i komornu glazbu na Umjetničkoj školi Franjo Lučić u Velikoj Gorici. Piše stručne članke, objavljuje moderne transkripcije renesansne i barokne glazbe za lutnju i održava predavanja i majstorske radionice za ranu glazbu i lutnju. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.