Prijava

Vaša prijava

Počelo je cijepljenje protiv gripe

[]

Danas je započelo cijepljenje protiv gripe. Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je naručio četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe. Ove je godine nabavljeno 460 tisuća doza, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine.

– Zbog povećanog interesa koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, u tijeku je nabava i dodatnih 130 tisuća doza. Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine te očekujemo da će se cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirati u tri dijela. Trenutno je u distribuciji 220 tisuća doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240 tisuća doza. Dodatne količine od 130 tisuća doza se očekuju početkom prosinca – kažu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog. Također oni koji ne uspiju niti u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu.

Cijepljenje u Velikoj Gorici moguće je u Ljekarnama Zagrebačke županije u Ulici kralja Dmitra Zvonimira 5 i Matice hrvatske bb (kod Doma zdravlja) te u Ljekarni Kenfelj na adresi Zagrebačka ulica 1.  Svi termini u goričkim ljekarnama su već popunjeni, pa će svi oni koji se žele cijepiti morati pričekati dva tjedna do iduće isporuke. Također, oni koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a žele se cijepiti protiv gripe, mogu to učiniti kod izabranih liječnika ukoliko sami nabave cjepivo na temelju recepta.

Pravo na besplatno cjepivo imaju stariji od 65 godina, kronični bolesnici, zdravstveni radnici i trudnice. Svi drugi platit će ga 96 kuna.