Prijava

Vaša prijava

KUD Nova zora skromno će obilježiti Vojkove dane

[]

KUD Nova zora iz Donje Lomnice, unatoč posebnim uvjetima u kojima živimo, skromno će obilježiti  24. Vojkove dane i 23. listopada se prisjetiti čuvara kulturne baštine Turopolja Vojka Miklaušića. Ove godine obilježit će 57. obljetnicu smrti zborovođe KUD-a Nova zora, koji je društvo vodio između dva svjetska rata. Zbog pandemije koronavirusa neće biti kulturno-umjetničkog programa, kako je to bilo ranijih godina, kada su u Lomnicu stizale i grupe iz inozemstva.

– Vojko je jedan od naznačajnijih propagatora turopoljske kulturne baštine, koji je svojim radom uspio specifičan način donjolomničkog pjevanja zabilježiti i promovirati nastupima na smotrama koje su se organizirale na prostorima tadašnje Jugoslavije – kaže Zlatica Krznarić, tajnica KUD-a Nova zora.

Vojko Miklaušić rođen je 1916. godine na Dugom otoku, kao šestogodišnjak dolazi sa obitelji 1922. godineu Donju Lomnicu. Bio je veliki zaljubljenik u tradicijsku baštinu općenito, a posebno u baštinu Turopolja i Donje Lomnice, mjesta u kojem je s obitelji proveo gotovo cijeli svoj kratki život.

– Vojkova fascinacija turopoljskom nizinom i njezinim stanovnicima potaknula ga je da zapiše njihove običaje, govor, pjesme i plesove, da ovjekovječi njihov način života na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Svjedočanstva o svakodnevnici turopoljskog seljaka koja su se do tada prenosila isključivo usmenom predajom zapisana su te objedinjena i objavljena u knjizi Plemeniti puti tek 1994. Na gotovo 360 stranica zabilježena je i predstavljena narodna kultura Turopolja, te je knjiga vrijedni etno-muzikološki materijal koji danas koriste i struka i zaljubljenici u kulturnu baštinu – kaže Krznarić.

Članovi KUD-a Nova zora, iako u skromnijem obliku, obilježiti će u čast Vojka njegov dan, posjetiti njegov grob, položiti cvijeće i zapaliti svijeće.