Prijava

Vaša prijava

PapaMo: Gourmet pizza i vina idealno se slažu!

[]

Duže planirano druženje ljubitelja vrhunske pizze i vina u velikogoričkom restoranu PapaMó, u organizaciji Kasandre Draganić (Blog Vilicom kroz Hrvatsku) i Domagoja Jakopovića Ribafisha, održalo se u ponedjeljak 19.10. u poslijepodnevnim satima. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, limitirao se broj uzvanika, što je događaju dao jednu intimniju atmosferu.

Tradicionalno sljubljivanje pizze uvijek se nekako veže uz Coca Colu ili pivo i tu svi znamo da nema greške. Provjerena kombinacija za sve generacije.

Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina. Ideji se na prvu bez puno razmišljanja pridružila Iuris vinarija, koja je sa svojim logističkim centrom smještena u Hrašću u neposrednoj blizini Velike Gorice.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Vratimo se malo na tijesto, kao najbitniju osnovnu notu svake pizze. Scrocchieralla je tradicionalna vrsta tijesta za pizzu izuzetno popularna u Italiji, točnije u Rimu. PapaMo se autorskom recepturom, tehnikom i pristupom izrade tijesta, izdigao stepenicu više od tradicionalne scrocchieralle i time dao novu dodanu vrijednost ovoj deliciji. Hrskavo i krhko tijesto izvana, prozračno, rahlo i meko iznutra, odlike su ovog fantastičnog tijesta od četiri vrste brašna, koje nastaje u dvije etape miješanja, fermentacije i dvostrukog pečenja.

Harmonija svake osnovne note, su vrhunske namirnice poput rajčice San Marzano i mozzarelle Fior di latte, riccote i dozrijeli grana padano, kad su bazni sirevi u pitanju. Domaća šunka, špek, kulen, pršut i sve više tražena bresaola (odležani i na zraku sušeni goveđi pršut). Kad se sve zbroji, dobije se ta divna harmonija okusa i boja u kojoj pizza kao najpopularnije jelo, poprima zasluženi gourmet status.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Kad imamo ovako preciznu priču na tanjuru, puno je lakše sljubiti i vina. Tako smo imali prilike kušati 5 vrsta PapaMó gourmet pizza i Iuris vina slijedećim redom, koje su pomno sljubili i davali opravdane komentare, sommelieri Tomislav Taritaš ispred branda Iuris i Tomo Jakopović, poznati sommelier, vinoljubac i prijatelj kuće PapaMó  .

BASIC, odnosno tradicionalna Margherita sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte, svježim bosiljkom i kalamate maslinama. Uz ovu vjernu klasiku, sljubljena je Iuris graševina.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

VEGE DVA, kao druga po izboru vegeterijanska pizza, bijela pizza bez rajčice, sa mozzarellom Fior di latte i ricotta sirom, svježim mladim špinatom, bosiljkom, mljevenim orasima i kalamate maslinama. Uz ovu nježnu, okusom blagu ali fino balansiranu pizzu sljubljen je Iuris Sauvignon Blanc Saltwater.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

PAPAMÓ , treća po redu na degustaciji, ujedno i simbol kuće u sastavu sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim šampinjonima, mini rajčicama i bosiljkom, pršutom, pečenom pancetom i kalamate maslinama. Uz ovu, karakterom snažnu pizzu sljubljen je Iuris Plavac Mali Jenaro.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

BRESAOLA sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim mini rajčicama i bosiljkom, bresaolom (goveđim pršutom) i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju sljubljena je Iuris Tempera, slavna kupaža 4 moćne sorte : cabernet sauvignon, merlot, vranac i plavac mali.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

GURMAN ili danas popularni naziv GOURMET sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte, aromatičnom šunkom, špekom i kulenom, ljutkastim pepperoni paprikama i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju, na iznenađenje svih, sljubljen je Iuris Sweet Muscat. Na prvu neobična kombinacija, ali izuzetno kompatibilna na relaciji ljuto i slatko.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Dok smo još bili u slatkom muškatnom raspoloženju, stigao je fino balansirani mali pozdrav iz kuhinje, Semifreddo sa orašastim voćem, umakom od karamele i coulisom od šumskog voća, također već prepoznatljiv simbol slatke strane PapaMo kuhinje.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Drago nam je da smo bili gosti ove vrlo interesantne gastro-enološke prezentacije i druženja u dobrom društvu i ugodnom ambijentu!

Na kraju zasluženo zaključujemo, uz ovakve gastro entuzijaste, Velika Gorica postaje  sve više poznata kao gastronomska destinacija!

 

Galerija fotografija: