Prijava

Vaša prijava

“Naša obitelj tu je od 1700. godine, a Kozjača je postala kraj dostojan življenja”

[]

Josip Jerleković. Korijeni mu sežu iz Kozjače, Jerlekovići su tamo od 1700. godine, barem tako stoji u župnim knjigama, imaju i ulicu koja se zove po njima, a on je tamo rođen i odrastao. Puno je toga čime se bavi, ali red je krenuti s Kozjačom. Četiri godine bio je predsjednik Mjesnog odbora, a drugi mandat prepustio je Damiru Pukšiću jer se više htio angažirati u gradskom vijeću.

– Jedan je to od najvećih vrhova Vukomeričkih gorica gdje se radilo, radi se i radit će se puno. Asfaltirali smo dvije ulice u dužini oko dva kilometra, kompletno smo uredili dva doma, tu je i Trg svetog Mihovila, lovački dom i put do njega. Dakle, imamo tri objekta koji služe našim mještanima. Riješili smo rasvjetu i čitav niz malih projekata – kaže Jerleković.

– Posebno sam ponosan što smo napravili malonogometno igralište tijekom 2020. godine, bila je to velika investicija, ali tamo sad djeca imaju nastavu tjelesnog, a koriste ga i mladi. Naša Breška liga svima je znana, Kozjača do sad nije imala dobre uvjete, ali ovim igralištem se i to promijenilo – dodaje.

Ističe da planova i ciljeva imaju puno, da realno planiraju, svake se godine dogovaraju s čelnicima Grada i sve ide u dobrom smjeru.

Kad smo kod nogometa, Josip ističe kako je to njegova druga ili treća ljubav, te kako aktivno igra već 30 godina. Osim toga nekoliko sezona igrao je i spomenutu Brešku ligu, sudjelovao u njenom stvaranju, a i danas je tu da pomogne mladoj ekipi koja je preuzela priču na sebe.

Oko petstotinjak stanovnika broji ovo naselje, ali veliki je problem što je djece manje nego prije jer se mladi kasno odlučuju stupiti u brak i osnivati obitelj.

– Naše generacije, djedovi i bake znali su imati i po sedmero djece, a onda bi jedno od tih sedmero i uspjelo u životu, a tako su se bregi dizali. Donje Turopolje je tu malo kaskalo nisu imali puno djece. Kod nas to nije bio problem i danas je ovo kraj dostojan življenja – smatra Jerleković.

Vukomeričke gorice su odličan potencijal što se turizma tiče, a potvrđuje to i Jerleković.

– Kreće se u dobrom smjeru, seoski turizam se razvija, tu su i OPG-ovi, jedan od njih imamo supruga i ja. Dosta se radi i ulaže, u planu je tamo napraviti skijalište, sanjkalište, šetnice, biciklističke staze i nadam se da ćemo od toga uz pomoć Grada Velike Gorice napraviti jedan veliki turistički bum – objasnio je.

Društvo žena Kozjača i Sportsko društvo Kozjača pomažu u svakodnevnom funkcioniranju mjesta, te kako kaže Jerleković, nisu politički kruti nego vole staviti glave na hrpu i donijeti odluke koje su u javnom interesu.

Od 2017. godine aktivan je u Gradskom vijeću gdje se trudi biti konstruktivan, pozitivan i primjer sa svojim zalaganjem i karijerom.

– To je ono što ja mogu dati gradu, jer imam veliko iskustvo, ne samo u Hrvatskoj kao konzultant, nego i u Europi gdje sam predavao na raznim konferencijama, zato mogu dati neki novi smjer, a da to nije samo političko prepucavanje – kaže predsjednik Mjesnog odbora Kozjača.

Osim spomenutog, Jerleković je i ekonomski vijećnik u župi Kravarsko. Što bi to značilo?

– I ja sam se to pitao prije dvadeset godina kada je u župu došao župnik Ljubomir Vuković, a u to vrijeme nadbiskup je donio odluku da se župnike treba rasteretiti, te je osnovano pastoralno i ekonomsko vijeće. Ekonomsko vijeće planira i izvršuje infrastrukturne objekte. Imali smo tri kapele u vrlo lošem stanju koje smo obnovili u posljednih 15 godina – objasnio nam je Jerleković.

Sve je ovo zapravo logičan slijed kad samo malo zavirimo u životopis Josipa Jerlekovića koji je nakon srednjoškolskog obrazovanja u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, završio preddiplomski stručni studij javne uprave pri Društvenom veleučilištu u Zagrebu, a nakon toga je diplomirao na Veleučilištu Velika Gorica na specijalističkom diplomskom stručnom studiju logistike i logističkog upravljanja. Od 2006. godine radi na poslovima nabave najprije kao referent, zatim voditelj odjela i od 2018. godine kao rukovoditelj Službe nabave i opskrbe KBC-a Zagreb. Između ostalog posjeduje certifikat iz javne nabave.

– KBC Zagreb za razliku od grada Velike Gorice ima tri puta veći proračun. Nas petero pod mojim vodstvom upravo radimo na planiranju proračuna i Plana nabave za 2021. godinu. Mi smo jedna od najvećih nabava u Republici Hrvatskoj – zaključuje.

U slobodno vrijeme bavi se sportom, točnije nogometom, ali i radom u voćnjaku i vinogradu gdje se opušta i relaksira od poslovne svakodnevice.

Planova za budućnost je puno, kako kaže postoje mladi ljudi kojima može prepustiti posao kojim se bavi bez straha da se oni neće snaći, a gdje se on vidi zasigurno ćemo ubrzo doznati.

Cijeli razgovor poslušajte OVDJE.