Prijava

Vaša prijava

Ekoškola Rakitovec dobila zlatni status

[]

Njihova tradicija skupljanja starog papira nema premca. Područna škola Rakitovec stigla je do zlatnog statusa međunarodnih Ekoškola. U proteklih 10 godina, koliko ih krasi ovaj status, spasili su od sječe preko 8.000 stabala. „Mi smo Ekoškola od 2010. godine, ove godine smo zlatni status dobili prvenstveno radi dugogodišnjeg skupljanja starog papira. Od kada smo krenuli 2003. godine, u vrhu smo grada Velike Gorice i Zagrebačke županije.“ – rekla je koordinatorica Ekoškole Rakitovec Tatjana Mikulin.

Tvrtka DS Smith Unijapapir otkupljuje papir koji skupe u kontejneru u školskom dvorištu, a samo prošle godine skupili su 24 tone starog papira. Od nagrada koje osvoje, financiraju opremu za školu, računala, ormare, izlete i knjižnu građu za svoju školsku knjižnicu. PŠ Rakitovec je mala područna škola u sklopu OŠ Vukovina, ima 63 učenika, a zajedno s nastavnicima i širom zajednicom čini čuda na eko-planu. „Stari papir u naš kontejner donose učenici, njihovi roditelji, nastavnici, mještani, a mjesečno u prosjeku imamo dva odvoza. Također dolazimo i na poziv svima koji se žele riješiti starog papira, a i velikogorička knjižnica nam se pridružila prilikom otpisa dotrajalih knjiga.“ – doznajemo od Tatjane, koja napominje kako je glavni cilj skupljanja starog papira očuvanje šuma.

Osim što indirektno čuvaju prirodu, mali Rakitovčani su i veliki humanitarci. Skupljaju i plastične čepove za oboljele od leukemije i limfoma, kao i stare baterije. No, ni ne čudi da su se ovi učenici saživjeli s prirodom. Prapovijesna šuma Turopoljski lug u njihovom je susjedstvu, a iza škole raste stoljetno stablo hrasta lužnjaka. “Od 2003. godine on je zaštićen kao spomenik prirode. Ponosni smo na njega, lijepo raste u našem školskom dvorištu i podsjeća nas na važnost brige o prirodi.“ – istaknula je Mikulin.