Prijava

Vaša prijava

Dina Kundih oduševljena je turopoljskim narodnim nošnjama, a sada je prikazala i ‘Turopoljska oglavlja’

[]

U Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica postavljena je izložba “Turopoljska oglavlja”. Slike je nacrtala Dina Kundih, magistra inženjerka tekstilnog i modnog dizajna – kostimografije. Dina je rođena 1993. godine, živjela je u Starom Čiču, a završila je Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Sada živi u Zagrebu.

Tijekom studiranja sudjelovala je na raznim skupnim likovnim i kazališnim projektima za koje je dobila Rektorove nagrade. Svoj rad nastavlja kao kostimograf u teatru & TD, a svoje umjetničko stvaralaštvo izvan posla u teatru razvija kroz slikanje, crtanje grafika, izradu eksperimentalnih kostima te kaširanju maski.

Inspiraciju za ovu izložbu Dina pronalazi u ljubavi prema starim običajima i odjevnim predmetima što je pokazala već pri odabiru diplomskog rada pod naslovom Turopoljske narodne nošnje. Radovi su napravljeni akrilnim bojama, a prikazuju razna ženska oglavlja tj. pokrivala za glavu koja su nosile žene u našem kraju. Svako lice djevojke ili žene simbol je modernog svijeta, a oglavlje starog.

– Cilj je bio spojiti ta dva svijeta te time istaknuti da je u današnje vrijeme vrlo važno očuvati narodnu nošnju kao vrijednu kulturnu baštinu naših predaka. Kulturna baština nam pokazuje kako su ljudi nekada imali druge vrijednosti življenja i kreativnog izražavanja koja mi danas nemamo, ali isto tako ih ne smijemo zaboraviti. Naše turopoljske nošnje su mala remek djela čiji se dizajn može prepoznati u širokom spektru modernih odjevnih predmeta – piše u opisu izložbe.

Izložba će biti postavljena do 4. prosinca.