Prijava

Vaša prijava

“Zlatna grana” mitsko bajkoviti motivi


Lidija Bajuk, asistentica u Institutu za etnologiju i folkloristiku sutra će na Matičinom četvrtku održati predavanje pod nazivom „Zlatna grana“ mitsko bajkoviti motivi u hrvatskom usmenom pjesništvu.

Interaktivnim izlaganjem o mitsko-bajkovitim motivima u hrvatskoj usmenoj lirici autorica će na zanimljiv način prikazati i tumačiti značenje hrvatskih obredno-običajnih tradicijskih pjesama. Pojedini njihovi motivi upućuju na svjetonazor ljudi koji su ih ispjevali. Svojevrsna arheologija hrvatske usmene književnosti, potpomognuta audio-vizualnim ilustrativnim i pjevanim citatima o zelenom Jurju, zlatokosoj djevojci, lijepoj Mari, ranjenom junaku, bijelom gradu, mramornom mostu, izvir-vodi, zelenom lugu, sokolu na grani, procvaloj perunici, kolu, pojedinim stablima…, imaginarno je susretište autoričine pedagoške, umjetničke književno-glazbene i najnovije znanstvene prakse.

Za glazbeni ugođaj pobrinut će se član Ansambla Zlatne godine Marko Ivanov uz klavirsku pratnju Antonia Bogojevića. Matičin četvrtak je sutra u Muzeju Turopolje u 19 sati.