Prijava

Vaša prijava

Inicijativa za Goricu: Evo tko smo i zašto smo ovdje

[]

Dio članova uključenih u Inicijativu za bolju Goricu u srijedu su održali konferenciju za medije kako bi se predstavili te javnost upoznali s prvim u nizu problema koji će pokušati riješiti. Kažu kako nisu politička stranka, ali ne odbacuju politički angažman na predstojećim lokalnim izborima. To će, kažu, ovisiti o reakcijama građana.  U svoju inicijativu žele uključiti i ‘lijeve’ i ‘desne’, sve koji žele pomoći, bez obzira na ideologiju. A prvo će pokušati riješiti problem jedne ulice u samom centru Gorice – Ulice kralja Stjepana Tomaševića. Zoran Lovrić, stanovnik ove ulice i profesor u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja se također nalazi u ovoj ulici, krenuo je prikupljati potpise kako bi se pronašlo novo prometno rješenje za ovu ulicu, ali i kako bi ona dobila nogostupe i odgovarajuća parkirna mjesta te uspornike prometa.

– U toj ulici, koja je jedna od groznijih, se nalaze dva vrtića, srednja škola u kojoj radim, a kada trebam ići na posao moram nositi čizme. Od 2011. godine se ova ulica stavlja u proračun, pa se ne ispuni to obećanje. Sada su se građani ujedinili da se konačno ta ulica jednom i riješi. Živim u toj ulici i izlazim direktno na cestu, imam dvoje male djece, a prije 10 dana mi je dijete tamo gotovo nastradalo i nitko za to ne bi odgovarao – objasnio je Lovrić i dodao kako mu je cilj do petka prikupiti oko 400 potpisa kako bi se ova ulica još stigla uvrstiti u proračun Grada za 2021.

Ostali članovi Inicijative za bolju Goricu podržali su ovaj projekt te dodali kako već rade na sedam većih i tri manja, ‘kvartovska’, problema koje će pokušati riješiti. Osim toga, objasnili su i zašto su se pridružili inicijativi i što žele postići.

25.11.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije Inicijative za bolju Goricu. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Velika Gorica je samostalan grad već 25 godina. U tom periodu je potrošeno preko pet milijardi kuna iz proračuna, no krucijalni problemi su i dalje ostali. Pod tim mislimo na javni gradski prijevoz, grijanje, tržnicu i tržni centar, jezero Čiče… Sve je više i kvartovskih, seoskih te problema malih mjesta gdje se problemi samo gomilaju i jako sporo rješavaju – rekao je Alan Šembera te dodao kako su oni zapravo aktivisti koji žele dati svoje vrijeme i znanje za bolji grad, a zauzvrat ne traže ništa.

– Želimo dati svoj doprinos, dati prijedloge i načine kako mi kao građani želimo da se ti problemi riješe. Ne samo gledati sa strane kako se vlasti koje se mijenjaju bezuspješno s tim hrvaju, nego svojom inicijativom to pokrenuti. Mi nismo politička stranka nego aktivisti, građanski, seoski, mjesni, koji želimo dobro svome gradu – kazao je Šembera.

25.11.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije Inicijative za bolju Goricu. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Više puta sam pokušao neke svoje incijative vezane uz informatičku struku pogurati, ali sam nailazio na otpor gradskih struktura. Ideja mi je da znanje koje imam stavim na raspolaganje volonterski gradu za boljitak svih nas. Zabluda je čekati da visoka politika riješi naše probleme. Mnogo se toga može riješiti i preko građanskih inicijativa, uključujući moju ulicu ili kvart – objasnio je Igor Fiolić zašto se uključio u Inicijativu.

Svoj angažman, kao stručnjak s diplomom FER-a, ponudit će na poljima informatizacije i digitalizacije grada jer to, smatra, vodi do transparentnosti, koja će pak olakšati građanima da riješe svoje probleme.

– Želio bih da se građani više uključe i u problem urbanizma u Gorici. Sjećam se kako je Gorica izgledala prije 50-ak godina. Bila je puno manja, ali je bila humanija i imala je strukturu naselja. Sad je jedini plan da se, gdje god ima neka parcela, izbetonira od ruba do ruba – dodao je Fiolić.

Hrvoje Senegović usredotočit će se na problem Goričana s grijanjem te želi ukazati kako su : “Javne usluge neefikasne, a svi mi građani ih plaćamo. Smatram da bi svi građani korisnici javnih usluga trebali participirati u donošenju odluka i kritizirati pružatelja usluga da ona bude što bolja i kvalitetnija. Htio bih pozvati stručnjake koje su radili mjerenja što se tiče grijanja, dosta propusta je napravljeno i to nam smeta.”

25.11.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije Inicijative za bolju Goricu. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr


Žene, osnažite se!